Ana SayfaGüncelHenri Lefebvre’den Marksizm üzerine

Henri Lefebvre’den Marksizm üzerine

HABER MERKEZİ – Marksist düşünür Henri Lefebvre’in “Marksizm” isimli çalışması raflarda.  Kitap Marksizme giriş mahiyetinde olsa da onu felsefi, ahlaki, sosyolojik, tarihsel, iktisadi ve siyasi yönleriyle ele alaıyor.

Fransız düşünür Henri Lefebvre’in “Marksizm” adlı kitabı Işık Ergüden’in editörlüğü ve Vedat Günyol’un çevirisi ile Türkçede.

Lefebvre’in bu kitabı Marksizme giriş mahiyetinde. Kitabın hemen giriş bölümündeki “Uyarı” notunda da okurun Marksizm incelemesine dair her türlü ayrıntıdan, alıntı ve referanslardan arındırılmış bir ‘giriş’le yetinmeye çalışması rica ediliyor.

Kitap; “Marksist Felsefe”, “Marksist Ahlak”, “Marksist Sosyoloji ya da Tarihsel Materyalizm”, “Marksist Ekonomi” ve “Marksist Politika” başlıklarından oluşuyor.

Marksizmi felsefi, ahlaki, sosyolojik, tarihsel, iktisadi ve siyasi yönleriyle ele alan fiozof, onu dogmatizme düşmeden, kendine özgü geniş kavrayışıyla, özlü ve anlaşılır bir ifadeyle aktarıyor bu kısa kitabında.

Marksist felsefeyi olduğu kadar, Marx’ın, düşüncesini temellendirmek için kullandığı tarihsel analizi ve bilimsel yaklaşımı ortaya koyarken, siyasi ve sosyolojik olarak tarihe damgasını vurmuş bu dünya görüşünü en bildik iki veçheye, iktisada ve topluma indirgemekten de özenle kaçınıyor Lefebvre.

Marksizmin, bugün en azgın düşmanlarınca bile bir dünya görüşü olarak kabul edildiğini vurgulayan Fransız filozof, bu dünya görüşünün bireylerin dışında (metafizik) bir hiyerarşi koymayı reddettiğini vurguluyor ve ekliyor:

“Ama öte yandan da bireyciliğin yaptığı gibi, bireyin bilincine ve bu soyutlanmış bilincin incelenmesiyle kısıtlı kalmaz. Bireyci bilinç incelemesinin kavrayamadığı birtakım gerçekleri kavrar: Bunlar, doğal gerçekler (doğa, dış dünya), pratik (emek, eylem), toplumsal ve tarihsel gerçekler (toplumun ekonomik yapısı, toplumsal sınıflar vb.) gerçeklerdir…”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ortak yayın: Dündar moderatörlüğü istemedi, Yıldırım ‘üzüldüm’ dedi, Özdemir talip
Sonraki Haber
İktidarın İstanbul-İdlib-Hakurk serüveni – Abdulmelik Ş. Bekir