Ana SayfaDünyaHer üç insandan biri temiz içme suyundan mahrum

Her üç insandan biri temiz içme suyundan mahrum

HABER MERKEZİ – UNICEF ve WHO’nun ortak raporuna göre dünya genelinde her üç kişiden birinin temiz içme suyuna erişimi yok.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı ortak rapor, dünya genelinde yaklaşık 2 milyar 200 milyon insanın temiz içme suyuna erişimi olmadığını ortaya koydu.

Bu, dünya genelinde her üç kişiden birinin temiz sudan mahrum kaldığı anlamı taşıyor.

Rapora göre 785 milyon insanın yarım saatlik yürüme mesafesinde ulaşabilecekleri bir temiz su kaynağı bulunmuyor.

Rapor ayrıca dünya nüfusunun neredeyse yarısına tekabül eden 4 milyar 200 milyon kişinin güvenli şekilde yönetilen sıhhi koşullara erişimi olmadığını ortaya koyuyor. Yani her iki kişiden birinin atık su tesisatlarına erişimi yok.

Üç milyar insan evde sabun ve su ile ellerini yıkayamıyor, 673 milyon insan tuvalet olarak açık alanları kullanıyor.

Atık su tesisatı ve hijyenik koşulların yokluğu ile temiz su kaynaklarının azlığı nedeniyle her yıl beş yaş altı yaklaşık 300 bin çocuk ishale bağlı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Temiz su kaynakları ishal, kolera, dizanteri, hepatit A ve tifo gibi hastalıkların yayılmasının önlenmesinde basit ve en etkili yollardan biri olma özelliği taşıyor.

Raporu hazırlayan örgütler 2000 yılından bu yana koşulların iyileştiğini vurgularken, kaynakların yetersiz olduğu ve eşit olarak dağıtılmadığı konusunda ise uyarıyor.


DW Türkçe‘den derledik.



Önceki Haber
Trabzon Araklı'da sel: En az iki kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Onur Yürüyüşü: Sadece Taksim değil tüm İstanbul yasak