Ana SayfaDünyaHonduras’ta protestocular yolları işgal etti, Hernandez’in istifası isteniyor

Honduras’ta protestocular yolları işgal etti, Hernandez’in istifası isteniyor

HABER MERKEZİ – Honduras’ta polis ile ücret zammı talebiyle greve çıkan kamyon şoförleri arasında çatışmalar şiddetlendi. Protestocular, Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in istifasını da istiyor.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, Pazartesi gününden beri ücret zammı talebiyle başkent Tegucigalpa yakınındaki yolları kapatan kamyon şoförlerinin greviyle başlayan eylemler ülke geneline yayıldı.

Protestocular, Çarşamba gecesi Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in istifasını talep ederek, yolları işgal etmiş durumda.

Polis, protestocuların ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlediği oturma eylemlerine müdahale ederek, eylemleri bastırmaya çalışıyor.

Polisler ile grevdeki kamyon şoförleri arasında süren çatışmaların şiddetlendiği bildiriliyor.

Başkentte eylemcilerin bazı iş merkezlerini basıp ateşe verdikleri de bildirilirken, grev sebebiyle yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Bununla birlikte, Salı gününden beri ülkede polislerin bir kısmı da grevde. Polisler, çalışma şartlarının kötülüğü nedeniyle protestoculara müdahale etmeyi reddediyor.

Latin Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri: Honduras

Honduras’ta nüfusun yüzde 65’i kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılırken, ülkenin ekonomik anlamda stratejik birçok noktasında asker ve polis konuşlanmış halde.

Ülkedeki gelişmeler solcu devlet başkanı Manuel Zelaya’nın 2009 yılında ordu darbesiyle devrilmesinden bu yana daha da kötüye gidiyor.

Araziler ardı ardına madencilik ve enerji plantasyonları için uluslararası şirketlere devredilirken, ekosistemin ve içme suyunun kirlenmesiyle çeşitli topluluklar evlerinden gitmek zorunda kalıyor.

Buna ilaveten yolsuzluk, sağlık sistemindeki çöküş ve cinayet oranlarındaki artış hız kazanıyor.

Bu gidişatta ABD’nin Honduras’a yönelik politikaları da rol oynuyor.

Honduras’ta önemli ölçüde ekonomik, siyasi ve askeri nüfuza sahip ABD’nin en büyük askeri üslerinden biri bu ülkede yer alıyor.

Honduras’taki son seçim süreci

Honduras’ta, 2009 yılındaki darbenin ardından 2017’nin Kasım ayında devlet başkanlığı seçimleri için sandıklara gidilmişti.

Sol muhalefet liderinin devlet başkanlığı seçimini önde götürürken saatler boyunca oy sayımı gizlenmiş, muhalefet liderinin kaybettiği açıklanmıştı.

Ülkede seçim yolsuzluğu iddiasıyla on binlerce kişi sokaklara çıkarken, çatışmalarda en az sekiz kişi yaşamını yitirmiş, muhalefet lideri Salvador Nasralla ise oy sayımının yeniden yapılmasını talep etmişti.

Sonuçları tartışmalı olan seçimi yeniden kısmi sayımın ardından mevcut Devlet Başkanı olan ve ABD’nin desteklediği Juan Orlando Hernandez’in kazandığı açıklanmıştı.


Karınca, AFP, Reuters

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevinden izinli çıkan erkek boşandığı kadını ve kız kardeşini öldürdü
Sonraki Haber
Gazeteci Coşkun 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten beraat etti