Ana SayfaGüncelİstanbul seçimi dünya basınında: “Türkiye siyasetinde yeni bir dönem başlıyor”

İstanbul seçimi dünya basınında: “Türkiye siyasetinde yeni bir dönem başlıyor”

HABER MERKEZİ – Resmi olmayan sonuçlara göre yenilenen seçimlerde Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 807 bin farkla seçilmesi dünya basınının gündeminde. Servis edilen haberlerde İmamoğlu’nun Kürt seçmenin ve kötüleşen ekonomiden rahatsız olan yoksul kesimin oylarını almayı başardığı belirtiliyor, sonucun Erdoğan’ın gücünün zayıflamasının bir işareti olduğu söyleniyor. Ayrıca büyük kentlerin muhalefetin eline geçmesinin “Türkiye siyasetinde yeni bir dönemi başlatacağı” yorumu da yapılıyor. Bir başka yorum ise “Erdoğan döneminin sona erdiği” yönünde.

Yenilenen İstanbul yerel seçimlerinde CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’nun, rakibi AKP’li Binali Yıldırım’ı büyük bir farkla yenmesi dış basında çeşitli şekillerde yorumlandı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post: “Muhalefet adayı yenilenen İstanbul seçimlerinde iktidar partisini geride bıraktı” derken, İmamoğlu’nun zaferinin AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gücünün zayıflamasının bir işareti olabileceği vurgulandı.

“Yenilgi özellikle Erdoğan için acı çünkü evinde yenildi. Seçmenler her iki seçimde de Erdoğan’ın yenilgisinin temel sebebinin kötüleşen ekonomi olduğu söylüyorlar. İktidarın Mart seçimini iptal etmesi de seçmenler tarafından demokrasiye karşı kabul edilemez bir müdahale olarak görülüyor.”

ABD’nin bir başka köklü gazetesi New York Times ise “Türkiye Başkanı yenilenen seçimde şiddetli bir yenilgi almış gibi gözüküyor” dedi.

Gazeteye göre “seçmenler bir muhalefet adayını tekrar seçerek Erdoğan’a tarihi bir ders verdi” ve “Seçim sonucu demokrasinin dirençli ve seçimlerin hala önemli olduğunu gösterdi.”

Britanya’nın saygın gazetelerinden The Guardian da İmamoğlu için “Türkiye demokrasisi için beklenmedik umut” yorumunda bulundu.

Guardian, İmamoğlu’nun daha önce çok tanınan bir figür olmasa da İstanbul yerel seçimleriyle birlikte Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli rakibi haline geldiğini belirtti: “Hükümet yanlısı medyanın Yıldırım’a desteğine rağmen, İmamoğlu Kürt politikacıların tutuklu olmasından rahatsız olan Kürt seçmenin ve kötüleşen ekonomiden rahatsız olan yoksul kesimin oylarını almayı başardı.”

Fransız haber ajansı AFP, İmamoğlu’nun en önemli avantajını “CHP’nin klasik kitlesinin ötesine ulaşabilmiş olması ve kullandığı pozitif dil” olarak yorumladı.

Uluslararası haber ajansı Reuters ise “Muhtemelen, ülkenin üç büyük kentinin muhalefetin eline geçmesi Türkiye siyasetinde yeni bir dönemi başlatacak” dedi.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt’in seçime dair yorumunu “Erdoğan dönemi sona eriyor” başlığıyla sürmanşetten aktardı.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Öykü Arin'e babasından nakledilen ilik tuttu
Sonraki Haber
İzmir'de Bahriye Üngeç'i öldüren erkeğin cezasında 'iyi hal' indirimi