Ana SayfaÇalışma Yaşamıİsviçre’de kadınlar eşit ücret için greve gitti: ‘Emek sömürüsüne hayır’

İsviçre’de kadınlar eşit ücret için greve gitti: ‘Emek sömürüsüne hayır’

HABER MERKEZİ – İsviçre’de kadınlar, cinsiyetler arası ücret eşitsizliğine karşı bugün pek çok kentte greve gitti. Mülteci kadınların da katıldığı eylemlere sanatçılar, siyasetçiler ve medya kuruluşları da destek verdi.

İsviçre’de kadınlar, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliğine karşı bugün genel grevdeydi.

Çok sayıda kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Zürih Kadın Grev Kolektifi Manifestosu’na göre kadınlar, “Eşit işe eşit ücret”, “Cinsiyetçilik, eşitsizlik ve kadına karşı şiddete hayır” diyerek meydanları doldurdu.

Grev tam olarak saat 15:24’te başladı. Bunun nedeni ise İsviçre’de araştırmalara göre kadınların çalıştıkları iş için 15:24’ten sonra eşit ücret alamaması.

İş yerinde kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddete dikkat çekilen manifestoda, ‘beraber zincirleri kıralım’ ve ‘özgürlük için savaş’ vurguları öne plana çıktı.

Kadınlar manifestoyu şu ifadelerle sonlandırdı:

“14 Haziran’da grevdeyiz. Yüksek sesli ve laubali, hiddetli ve umutlu. Neden? Çünkü biz çokcayız! Çünkü, biz yapmazsak, bunu kimse bizim için yapmaz.”

‘Emek sömürüsüne hayır’

Binlerce kadın sabah saatlerinden itibaren başkent Bern’de bulunan Federal Parlamento önünde toplanmaya başladı.

Taleplerini haykıran kadınlar, Federal Meclisi sorumluluğunu yerine getirmeye davet etti.

Cenevre’de de birçok yerde etkinlikler düzenleyen kadınlar dağıttıkları bildirilerle karşılaştıkları ayrımcılığa dikkat çekti.

Ardından Bastion Parkı’nda düzenlenen mitingde bir araya gelen binlerce kadın, yaşamın her alanındaki ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaşımların son bulmasını istedi.

Ülke genelinde yapılan eylemlere mülteci kadınlar da katıldı. “Hem kadın ve hem de mülteci olarak iki kez sömürülüyoruz”, “Emek sömürüsüne hayır” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan mülteci kadınlar, ayrımcılığın son bulmasını istedi.

“Jin jiyan azadî” yazılı pankartlar taşıyan Kürt kadınlar da Bienne, Cenevre, Zürich kentlerinde yapılan yürüyüşlere erbaneleriyle katıldı.

Lozan, Basel, Luzern, Bienne, Bellizona ve Zürih gibi kentlerde de eylemler dün geceden itibaren başladı.

Lozan’da sokaklarda ateşler yakarak eylemler düzenleyen kadınlar, Basel’de ise kentin en yüksek binasına projektörle kadın grevinin sembolünü yansıttı.

Kadınların eylemlerine sanatçılar, siyasetçiler ve medya kurumları da destek verdi.

Ülke genelindeki kadınların eylemi geç saatlere kadar devam edecek.

İlk grev 28 yıl önce

1991’deki grev (Fotoğraf: Frauen*streik)

İsviçre’de bu alanda ilk grev 14 Haziran 1991 yılında gerçekleşmiş ve 500 bine yakın kadın katılmıştı.

Daha önce 24 Ekim 1975’de İzlanda’da yapılan benzer bir greve kadınların yüzde 90’ı katılmış, kadınlar 24 saat iş durdurma eylemi yapmıştı.




Önceki Haber
Erdoğan'dan İmamoğlu-Yıldırım tartışmasına dair yorum
Sonraki Haber
DW: Ankara'da 23 Haziran öncesi kabine revizyonu konuşuluyor