Ana SayfaGüncelİtalyan yönetmen Franco Zeffirelli yaşamını yitirdi

İtalyan yönetmen Franco Zeffirelli yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Yönetmen Franco Zeffirelli, Roma’daki evinde hayatını kaybetti.

1968 yapımı “Romeo ve Juliet” (Romeo and Juliet) isimli filmiyle tanınan İtalyan yönetmen Franco Zeffirelli, 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Roma’daki evinde hayatını kaybeden Zeffirelli, Romeo and Juliet‘in yanı sıra The Champ, Tea With Mussolini, The Sparrow adlı filmleriyle de sinemaseverler tarafından tanınıyordu.

İtalya’da bir dönem senatör de olan Zeffirelli, aynı zamanda Avrupa ve ABD’de çeşitli operalarda yönetmen olarak görev aldı.

2013 yılında Euronews’e bir demeç veren Zeffirelli, siyasetle ilgilendiği dönem için şunları söylemişti:

“Siyasetçi gibi yaşamadım. Tuttuğum tarafla İtalyan halkının özelliklerini, faşizm karşıtı siyasi felsefesini yansıtmaya çalıştım.
“Genel anlamda siyasetçiler kültür alanıyla uğraşmamalılar, çünkü saçmalıktan başka bir şey yapmıyorlar. Aynı şekilde kültür alanında faaliyet gösteren kişiler de siyaset yapmamalı, çünkü İtalya’da bu mümkün değil.”

Franco Zeffirelli’nin filmografisi

  • La Bohème (1965)
  • Florence: Days of Destruction (1966)
  • The Taming of the Shrew (1967)
  • Romeo and Juliet (1968)
  • Brother Sun, Sister Moon (1972)
  • Jesus of Nazareth (1977)
  • The Champ (1979)
  • Cavalleria Rusticana (1978)
  • Pagliacci (1978)
  • Endless Love (1981)
  • Cavalleria Rusticana (1982)
  • Pagliacci (1982)
  • La Bohème (1982)
  • La Traviata (1983)
  • Tosca (1985)
  • Otello (1986)
  • Young Toscanini (1988)
  • Hamlet (1990)
  • Jane Eyre (1996)
  • Tea with Mussolini (1999)
  • Callas Forever (2002)

Karınca, AFP