Ana SayfaGüncelİzmir Edebiyat Festivali yönetimine “tek dil” kınaması

İzmir Edebiyat Festivali yönetimine “tek dil” kınaması

HABER MERKEZİ – Türkiye Yazarlar Sendikası, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’ne Kürtçe, Ermenice, Rumca yazan yazarların ve Türkçe yazan Kürt, Rum, Süryani, Ermeni, Çerkes yazarların davet edilmemesini yayımladığı metinle kınadı. Diyarbakır’da yaşayan şair ve yazarlar da festival yönetimini eleştirdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS),  4. Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’ni tek dilli olmakla eleştirdi.

14-22 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festivale Kürtçe, Ermenice, Rumca yazan yazarlar ve Kürt, Rum, Süryani, Ermeni, Çerkes yazarlar davet edilmemişti.

TYS bir açıklama yaparak festival yönetimini kınadı:

“Yapılan uluslararası bir edebiyat  festivalinde Türkiye coğrafyasında konuşulan Kürtçe, Rumca, Ermenice, Süryanice, Lazca, Çerkesce dillerinde yazanlara yer verilmemesini; aynı zamanda Türkçe yazan Kürt, Rum, Süryani, Ermeni, Çerkes kökenli yazarların uluslararası bir festivale çağrılmamış olmalarını; Türkiye Yazarlar Sendikası olarak edebiyatların birbirini tanıyarak bütünleşmesi, yazarların baskılara, haksızlıklara, adaletsizliklere karşı çıkarak birleşmesi adına eleştiriyor bu yıl 4. kez düzenleyen İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali yöneticilerini bu eksikliklerinden dolayı kınıyoruz.”

“Biz nerde yanlış yaptık”

Diyarbakır’da yaşayan şair ve yazarlar da “İzmir 4. Uluslararası Edebiyat Festivali! Ya da ‘Biz nerde yanlış yaptık’” başlıklı metin yayınlayarak festival yönetimini eleştirdi.

Şehmuz Diken ve Lal Laleş’in ortak yayınladığı bildiri metninde Kürtçe, Ermenice, Rumca yazan yazanların festivale davet edilmediğine dikkat çekilerek, “Dokuz gün süreyle üstelik İtalya, Macaristan ve Arap dünyasından uluslararası katılımın da söz konusu olduğu festival konukları arasında bir tek Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Rumca edebiyat yapan edebiyatçının davet edilmemiş olması festivale gölge düşürmüştür” denildi.

Bildiride, bundan sonra yapılması tasarlanacak olan bu türden etkinliklerde tüm dillerin ve kültürlerin kucaklanmasını, ötekileştirilip yok sayılmamasını ilke edinmek tüm yerel yönetimlerin kararı olması gerektiği ifade edildi.

Şair ve yazarlar bildiride son olarak, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye PEN, Çevbir ve Kültür gibi kurumları bu konuda tutum almaları yönünde çağrıda bulundu.

Festival 22 Haziran’a kadar sürecek

Türkiye’den ve farklı ülkelerden şair ve yazarları bir araya getiren İzmir Edebiyat Festivali bu yıl dördüncü kez düzenleniyor.

İzmir Kültürpark’ta bu yıl dördüncüsü “Edebiyat Güldürür” temasıyla düzenlenen festivalin Onur Konuğu şair ve yazar Murathan Mungan. Festivalin açılış konuşmasını da Mungan yaptı.

22 Haziran’a dek önemli şair ve yazarlarla bir araya getirecek olan festivalde İtalya’nın yaşayan en büyük şairlerinden ve dünyaca tanınan Milo de Angelis de sanatseverlerle buluşacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Müsebbibi kayyum: Ancak 16 yılda ödenebilecek borç var, belediye işlemez halde
Sonraki Haber
Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek için kadınlardan dayanışma konseri