Ana SayfaÇalışma YaşamıJaponya’da kadınlardan işyerinde topuklu ayakkabı zorunluluğuna karşı kampanya

Japonya’da kadınlardan işyerinde topuklu ayakkabı zorunluluğuna karşı kampanya

HABER MERKEZİ – Japonya’da kadınlar işyerlerindeki topuklu ayakkabı giyme zorunluluğuna karşı kampanya başlattı.

Japonya’da işyerlerindeki topuklu ayakkabı zorunluluğunu protesto eden kadınlar buna karşı bir kampanya örgütledi.

Yazar ve aktris Yumi İşikava tarafından başlatılan “KuToo” adlı kampanya, ismini Japonca’da ayakkabı anlamına gelen “kutsu” ve acı anlamındaki “kutsuu” kelimelerinden alıyor.

Geçtiğimiz aylarda bir cenaze evinde ek iş kapsamında çalışırken topuklu ayakkabı giymeye zorlanmasından şikâyet eden İşikava, “Birçok insanın aynı sorunla karşı karşıya olduğunu fark edince bu kampanyayı başlatmaya karar verdim” dedi.

Kadınlar tarafından hem çalışma hem de sağlık bakanlığına sunulan dilekçeye internet üzerinden şu ana kadar yaklaşık 20 bin kadın imza attı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre dilekçede, hükümetten şirketlerin iş yerinde kadınlara topuklu ayakkabı zorunluluğu getirmesini yasaklaması talep edildi.

‘Erkekler aynı beklentiyle karşılaşmıyor’

İşikava tarafından kaleme alınan dilekçede “İşten sonra herkes düz ayakkabıya dönüyor” denilerek, topuklu ayakkabının sırt ağrısı ve ayaklarda şişlik gibi sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.

“Topuklu ayakkabılarla hareket etmek çok zor. Koşamıyorsunuz ve ayaklarınız acıyor. Hepsinin nedeni bu adet” diyen İşikava, erkeklerin aynı beklentiyle karşılaşmadığını da sözlerine ekledi.

Konuya ilişkin Tokyo’da Çalışma Bakanlığı yetkilileriyle görüşen İşikava, sonrasında yaptığı açıklamada, “İşverenlerin kadınları cinsel bir ayrımcılık olan topuklu ayakkabı giymeye zorlamasını yasaklayacak kanunların çıkarılması için dilekçemizi sunduk” dedi.

Kampanyaya destek veren çok sayıda kadın sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda bu uygulama nedeniyle yaşadıkları zorlukları dile getirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu, Washington Post'a yazdı: Nasıl kazandım ve yeniden nasıl kazanacağım
Sonraki Haber
Yıldırım'dan 'İmamoğlu ile ortak yayın' açıklaması