Ana SayfaDünyaLibya’da Hafter, Türkiye’yi ‘düşman’ ilan etti

Libya’da Hafter, Türkiye’yi ‘düşman’ ilan etti

HABER MERKEZİ – Merkezi hükümet ile General Hafter’e bağlı güçler arasında çatışmaların sürdüğü Libya’dan Türkiye’ye tehdit geldi. Hafter, “Türk hedeflerin düşman olarak tanımlandığını” söyledi, Libya hava sahasının Türkiye’nin uçaklarına kapatıldığını da ekledi.

Libya’da ordu ile General Halife Hafter güçleri arasındaki çatışmalar sürerken, Hafter Türkiye’yi ‘düşman’ ilan etti.

Türkiye ve Katar’ın hükümet güçlerine yönelik destek verdiğini iddia eden Hafter, Libya topraklarının Türk ordusu tarafından işgal edildiğini öne sürdü.

Reuters ve AFP gibi uluslararası ajansların ‘son dakika’ olarak geçtiği haberlere göre General Hafter’e bağlı güçlerin sözcüsü, ‘Türk hedeflerin düşman olarak’ tanımlandığını söyledi.

Sözcü, Türkiye’den Trablus’a inmek isteyen herhangi bir uçağın düşman olarak görüleceğini, aynı durumun Libya’daki limanlara yanaşmak isteyen gemiler için de geçerli olduğunu belirtti.

Ayrıca, ülkedeki Türkiye vatandaşlarının tutuklanacağı; Türkiye’nin ülkedeki askeri varlığının hedef alınacağı da duyuruldu.

Hafter, Mayıs ayında da Türkiye’den Libya’nın batısındaki limanlara gelen gemileri bombalamakla tehdit etmişti.

Ne oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalara sahne oluyor.

Ülkenin doğusunu kontrolü altında tutan General Hafter, ülkenin batısını ve başkent Trablus’u kontrolü altında tutan merkezi hükümete karşı Nisan başında saldırı başlatmıştı.

Ordu ile Hafter’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı rakamlara göre, başkent çevresindeki çatışmalarda bugüne kadar 739 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 400’ün üzerinde Libyalı yaralandı.

Türkiye’nin Libya’da yaşananlarla ilgisi ise zırhlı araçların tedariki noktasında. Çatışmanın bir tarafı olan Trablus’taki hükümet, zırhlı araçları Türkiye’den aldığını söylüyor. Diğer taraftaki Hafter’e bağlı güçler ise zırhlı araçları Ürdün’den teslim aldıklarını söylüyor.

AFP daha önce, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kaynak belirtmeden yeni “zırh, mühimmat ve silahları”nın fotoğraflarını paylaştığını, fotoğraflarda onlarca Türkiye yapımı BMC Kirpi zırhlı aracın Trablus limanında görüldüğünü aktarmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını indirdi
Sonraki Haber
"'Toplumsal tereddütlü' değil, LGBTİ+'lar toplumun ta kendisidir"