Ana SayfaKitapMaurizio Ferraris’ten “Yeni Gerçeklik Manifestosu”

Maurizio Ferraris’ten “Yeni Gerçeklik Manifestosu”

HABER MERKEZİ – İtalyan filozof Maurizio Ferraris, “Yeni Gerçekçilik Manifestosu”nda postmodernizmin özgürleştirici amaçlarla çıktığı yolun, içinde bulunduğumuz ‘itaat düzeni’ne nasıl vardığını Nietzsche’den Heidegger’e, Foucault’dan Derrida’ya uzanan bir hatta ele alıyor.

“Hatalarımızdan ders alırız ya da en azından başkaları ders alır. Hakikate veda ederek, ‘İktidar’a karşılıksız bir armağan vermekle kalmaz, büyük ölçüde insanın yanılsama ve büyüye karşı elindeki yegâne özgürleşme şansından –yani gerçekçilikten– vazgeçmiş oluruz.”

Yukarıdaki satırlar, İtalyan filozof Maurizio Ferraris’in “Yeni Gerçekçilik Manifestosu”ndan.

Ferraris’in bu çalışması, Kolektif Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

İtalyanca aslından Kemal Atakay tarafından Türkçeleştirilen kitabın kapak tasarımı ise Deniz Akkol’a ait.

Kitabın yayınevi tarafından hazırlanan tanıtım metni de şöyle:

Kıta felsefesi geleneği içinde gerçekçiliğe dönüş çağrısını ilk yapanlardan İtalyan felsefeci Maurizio Ferraris’in bu çalışması postmodernizmin özgürleştirici amaçlarla çıktığı yolun bugün içinde bulunduğumuz itaat düzenine nasıl vardığını Nietzsche’den Heidegger’e, Foucault, Lyotard, Feyerabend’den Derrida’ya uzanan bir hatta ele alıyor.
Kitap bir postmodernizm eleştirisi ortaya koymakla birlikte postmodernizmin ideolojik sonuçlarından yararlanan; gerçek dünyanın reality show’a, eleştirinin dedikoduya, umudun endişeye, kesinliğin belirsizliğe ve inkârın genel bir tavra dönüştüğü hakikat sonrası çağdan beslenen popülizmin felsefi temellerini de gösteriyor ve çıkış yolu için ne pozitivizme ne postmodernizme yaslanan bir eleştirel felsefeyi yeniden gündeme getirme amacı taşıyor.
Ferraris için yeni gerçekçilik eleştirel bir yön değişiminin adı, bununla toplumsal gerçekliği somut bir analiz ve dönüşüm zeminine dönüştürebilmek adına maskenin ardında başka maskeler aramak yerine örtüyü kaldırmayı öneriyor. Aslında bu çağda işe koşabileceğimiz felsefenin imkânlarını sorguluyor.

Maurizio Ferraris hakkında

İtalyan filozof Maurizio Ferraris Torino Üniversitesi’nde felsefe dersleri vermekte, aynı üniversitenin kurucusu olduğu Ontology and Deputy Rector for Humanities Research Merkezi’nin (LabOnt) başkanlığını yürütmektedir.

Temel çalışma alanları yorumbilgisi, estetik, toplumsal ontolojidir. Felsefede yeni gerçekçilik düşüncesini kıta felsefesi geleneği içinde ilk ortaya atan isimlerden biridir.

Spekülatif gerçekçilik ve nesne yönelimli ontolojiyle temel ortaklıklara sahip yeni gerçekçilik, felsefe alanının dışında da bir paradigma olarak tartışılan gerçeklik kavramını da içine alacak geniş çapta tartışmalara yol açmıştır.

Ferraris’in, Jacques Derrida’yla ortak çalışması Gusto del Segretto da dahil olmak üzere birçok dile çevrilmiş altmıştan fazla kitabı bulunmaktadır.




Önceki Haber
Valilik, 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası’nı yasakladı
Sonraki Haber
28 yıldır toprağa ayak basamamıştı: Serhat Tuğan tahliye edildi