Ana SayfaEkonomiMoody’s Türkiye’nin kredi notunu indirdi, S-400 krizine not düştü

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu indirdi, S-400 krizine not düştü

HABER MERKEZİ – Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba3’ten ‘B1’e düşürdü, görünümü ise ‘negatif’ olarak tuttu. Ankara ise not indirim kararının, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmadığını savundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba3’ten ‘B1’e düşürdü.

Moody’s, Türkiye’nin kredi görünümünü ise ‘negatif’ olarak teyit etti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, “Not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıtıyor. Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Döviz rezervlerinde düşüşün Merkez Bankası’nın şeffaflığı ve bağımsızlığı konusunda daha fazla endişeyi ortaya çıkarttığını belirten Moody’s’in açıklaması şöyle devam etti:

“Türkiye’nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor. Döviz rezervlerindeki düşüş Merkez Bankası’nın uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor.”

S-400 uyarısı

ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin de not düşen Moody’s, ayrıca şu değerlendirmede bulundu:

“ABD Kongresi’nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımlar da Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturuyor. ABD ile yaptırım boyutunda bir kötüleşme, kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olur.”

Ankara’dan tepki

Türkiye’nin kredi notunu düşüren kuruluşa Ankara’dan ise tepki geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, not indirim kararının, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmadığı belirtilerek, “Bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Kredi notu ve görünüm nedir?

Kredi notu, bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da başka bir açıdan borcunu geri ödeyememe riskini gösterir.

Görünüm pozitif, durağan ya da negatif olabilir. Görünümün ne olduğu bir sonraki kredi notunun ne olacağı konusunda bir ipucu verir.

Görünümün pozitif olması notun artırılabileceği, negatif olması ise düşürülebileceği şeklinde yorumlanabilir.

Türkiye’nin şu an uluslararası 3 derecelendirme kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ seviyede notu bulunmuyor.

  • Fitch: BB / Negatif
  • S&P: B+ / Durağan
  • Moody’s: B1 / Negatif

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fotoğraflarla: Habibe Daşğın inşaat tellerini sanat eserine dönüştürüyor
Sonraki Haber
Gazeteci Demirci'nin yurt dışı yasağı kaldırıldı