Ana SayfaDünyaMursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti

Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Mısır Devlet Televizyonu, 67 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda hayatını kaybettiğini duyurdu. Haberin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mursi kardeşimize, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, yargılandığı mahkeme salonunda hayatını kaybettiği bildirildi.

Mursi’nin ölüm haberini Mısır Devlet Televizyonu duyurdu.

Mursi’nin bugün görülen duruşmada, salonda baygınlık geçirdiği ve ardından yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Devlet televizyonu ayrıca, Mursi’nin ölüm nedenini kalp krizi olarak açıkladı.

Mursi’nin avukatlarından Abdül Menem Abdül Maksud Reuters’a yaptığı açıklamada, 67 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı’nın sağlık durumunun kötüye gitmesi nedeniyle tedavi için defalarca dilekçe verdiklerini, bunlardan bazıları kabul edilirken bazılarının ise geri çevrildiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Ortadoğu Direktörü Sarah Leah, Mısır hükümetini Mursi’nin tedavisini engellemekle suçluyordu.

Erdoğan’dan açıklama

Haberin ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi için “şehit oldu” ifadesini kullandı.

“Maalesef olay mahkeme salonunda cereyan etmiş. Ben öncelikle Mursi kardeşimize, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Demokratik yollarla yüzde 52 oy almak suretiyle Mısır’a Cumhurbaşkanı olan merhum Mursi’yi demokrasiyi bir yana koyarak işgalci bir edayla, bir darbeyle Mısır’ın başına geçen şu andaki zalim Sisi bildiğiniz gibi 50’ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir.
“Ve Batı Sisi’nin bu idamlarına hep sessiz kalmıştır. Batı ülkeleri bu idamlara hep sessiz kalmışken AB ülkeleri toplantılarına iştirak etmiştir. Bu ikiyüzlülük değil, çok yüzlülük. Bir yandan siz idamı yasaklayacaksınız, Türkiye’ye idamı kaldırtacaksınız, Mısır’ın idam mekanizmalarının çalıştığı bir haftada siz Mısır’daki bir toplantıya AB ülkeleri olarak katılacaksınız, bunu anlamak mümkün değil.
“5 yıldır Mursi kardeşimiz cezaevinde ve binlerce arkadaşıyla beraber orada mahkum ve bugün de şüpheleri bir kenara koyuyorum, emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu. Dualarımız O’nunla beraber. Tüm O’nunla aynı yolu yürüyen kardeşlerimin başı sağolsun, Mısır halkının başı sağ olsun.”

Askeri darbeyle devrilmişti

Mısır’daki Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketinin siyasi uzantısı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin adayı olarak 2012’de ilk kez seçilen Mursi, 3 Temmuz 2013’de Mısır ordusunun askeri darbesi ile devrilmişti.

Mursi ve üç üst düzey Müslüman Kardeşler lideri, “Mısır’da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak” suçlamasından Mayıs 2015’te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

Savcılar, Müslüman Kardeşler’in 2005’te Hamas’ın, Hizbullah’ın ve İran Devrim Muhafızları’nın askeri eğitim kamplarına bazı “unsurlar” yolladığını ileri sürmüştü.

Müslüman Kardeşler ise iddiaları reddetmiş ve “barışçıl bir hareket” olduğunu savunmuştu.


Karınca, BBC, Euronews, DW, Diken

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Günlerdir kayıp: Engin Eroğlu'na 'araç çarpmış olabilir'
Sonraki Haber
Ağrı'da sel ve yıldırım: İkisi çocuk dört kişi yaşamını yitirdi