Ana SayfaEkonomiNedeni “TL’nin değer kaybı” haberi: Bloomberg’in iki muhabirine hapis istemi

Nedeni “TL’nin değer kaybı” haberi: Bloomberg’in iki muhabirine hapis istemi

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ABD merkezli Bloomberg’in iki muhabirine Ağustos 2018’de TL’deki ani değer kaybına ilişkin yaptıkları haber nedeniyle dava açıldı. Muhabirlere 5 yıla kadar hapis isteniyor.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’in iki muhabiri hakkında, 2018’in Ağustos ayında Türk Lirası’ndaki (TL) ani değer kaybından Türkiye’deki bankalarının nasıl etkilendiğine ilişkin bir haber nedeniyle dava açıldı.

Bloomberg’in muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Medya kuruluşunun haberine göre iddianame, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şikayeti üzerine hazırlandı.

İddianamede, muhabirler Karakaya ve Yalınkılıç’ın söz konusu haber üzerinden “Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalışması” gerekçe gösterildi.

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, muhabirlerinin yanında olduğunu vurgulayarak, “Haber değeri taşıyan olaylar hakkında adil ve doğru haberler yapan iki muhabirimize yönelik suçlamaları kınıyoruz” dedi.

ABD merkezli kuruluş, haberle ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapan ya da Türkiye’deki ekonomik gidişata dair yorumlarda bulunan 36 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

İddianamede suçlanan 36 kişi arasında iktisatçı ve ekonomistlerin de olduğu öğrenildi.

Davanın ilk duruşması 20 Eylül’de İstanbul’da görülecek.

Ne olmuştu?

BDDK, Mart ayında TL’nin değer kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın döviz piyasalarına ilişkin yayımladığı bir rapor nedeniyle soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Kurum, raporun banka müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair gelen şikayetleri gerekçe göstermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soruşturma hakkında yaptığı açıklamada “Dövizi tırmandırmaya çalışanlar bedelini ağır öder” demişti.


Karınca, BBC, Bloomberg

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sanat, siyaset ve siyasal iktisadın eleştirisi - Isabelle Garo
Sonraki Haber
Eğitim Sen: Kız çocuklarının okullaşma oranı düştü, eğitime ayrılan bütçe çok az