Ana SayfaGüncelÖcalan’dan bir kez daha ‘çözüm’ mesajı: Yeni bir yöntem geliştirilmeli

Öcalan’dan bir kez daha ‘çözüm’ mesajı: Yeni bir yöntem geliştirilmeli

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Çarşamba günü İmralı’da ağabeyi ile yaptığı görüşmeyi anlattı, Öcalan’ın Suriye’deki gelişmelerden açlık grevlerine kadar birçok konuda verdiği mesajları paylaştı. Öcalan bir kez daha ‘çözüm’ mesajı verirken, “Yeni bir yöntem geliştirilmeli” dedi.

İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, 5 Haziran Çarşamba günü ağabeyi ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mehmet Öcalan, yaptıkları bir saatlik görüşmede Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerden Türkiye siyasetine ve açlık grevlerine dair pek çok konu hakkında konuştuklarını söyledi.

Mehmet Öcalan’ın, görüşmede Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajlardan aktardıkları özetle şöyle:

  • Şengal
“Şengal halkına sonsuz hürmet ve saygılarımı gönderiyorum. Onlar artık endişe etmesinler, kendi özgür yaşamlarını kurmaya devam etsinler.”
  • Kuzey Suriye
“Kuzey Suriye halkının özgürlükleri için daha fazla mücadele etmesi gerekiyor. Ancak bunu bütün Suriye halkları ile yapmaları gerekir. Suriye’nin birliği için bütün halkların ortak yaşamı hep birlikte inşa etmeleri gerekir. Bunu başarabilirlerse kimse bunu sonlandıramaz.”
  • Açlık grevleri
“Açlık grevleri bir eylem yöntemi, ancak bir yere kadar uygulanabilir. Bir yerden sonra ise herkese zarar verebilir. Bu aşamadan sonra daha çok demokratik halk eylemliklerinin geliştirilmesi gerekiyor.”
“Siyaset açlık grevleri üzerinden bir yere kadar yapılır sonuna kadar yapılmaz. 8 arkadaş yaşamlarına son verdi. Cezaevlerinde olanlar zaten dört duvar arasında, burada siyaset zaten yapamazlar. Bulundukları yerler itibariyle zaten zor koşullarda yaşıyorlar. Dışarıda bulunanlar çok daha fazla olanağa sahipler ve çok daha fazla yöntem geliştirebilirler. Dışarıda olanlar örgütlenmelerini yapıp güçlensinler ve demokratik tepkilerini bu anlamda geliştirsinler. Bu yöntem daha doğru bir yöntem olur.”
  • Çözümler
“Devlet imha ve savaş politikası ile bir sonuç alamaz, bu nedenle de yeni bir yönteme ihtiyaç var. Hem devlet hem de PKK çözüme dair yeni yöntemler geliştirmeli. Ölümler üzerinden bir çözüm bulunamaz. Sorunun çözümüne dönük, onurlu bir barışa gidecek yöntemler geliştirilmeli. İmha politikaları ile bir çözüm bulunamaz.”
“İmkan yaratılması halinde tıkanıklığı açabiliriz. Savaşla, ölümlerle bu sorun çözülmez.”
  • Görüşmeler sürer mi?
“Ne görüşme kanallarının tamamen açıldığını söyleyebilirim ne de kapandığını söyleyebilirim. Biraz beklemek gerek. Eğer ki bu kanallar tamamen açılırsa herkes için iyi bir şeydir. Ancak tamamen kapanırsa herkes için yıkım getirecektir.”

PKK Lideri Öcalan’ın sohbetleri sırasında 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimlerine hiç değinmediğini de söyleyen Mehmet Öcalan, ağabeyinin son olarak herkesin bayramını kutladığını kaydetti.

Daha önce de ‘çözüm’ mesajı vermişti

İmralı Cezaevi

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı’da bulunan diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş’ın ailelerinin, ‘bayram görüşü’ başvurusuna olumlu yanıt gelmiş ve aileler 5 Haziran’da yakınlarıyla görüşmüştü.

Mehmet Öcalan, ağabeyi ile bu görüşmeden aylar önce 12 Ocak’ta bir görüşme gerçekleştirmişti.

Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş İmralı’ya “sekreterya” olarak gittikleri tarih olan 15 Mart 2015’ten, Hamili Yıldırım da İmralı’ya götürüldüğü 15 Temmuz 2015’ten bu yana aileleriyle hiçbir görüşme gerçekleştirmemişti.

Böylelikle Konar, Aktaş ve Yıldırım, İmralı’ya götürüldüklerinden bu yana ilk kez aileleriyle görüştürülmüş oldu.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları da, HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven öncülüğünde yürütülen açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucu 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs ve 22 Mayıs tarihlerinde İmralı’ya giderek, Öcalan’la görüşme gerçekleştirmişti.

İlk görüşmede, ülkenin ve bölgenin sorunlarına dair “çözüm deklarasyonu” niteliğinde 7 maddelik öneride bulunmuştu.

Öcalan verdiği mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunmuş, “İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır. Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır” demişti.

Abdullah Öcalan’ın avukatları ile gerçekleştirdiği ikinci görüşmede ise yaptığı çağrı üzerine 26 Mayıs’ta açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonlandırılmıştı.


Öcalan’ın mesajları nasıl okunmalı? – Reha Önal


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
FIFA Kadınlar Dünya Kupası başlıyor
Sonraki Haber
“Avrupa Göç Çalışmalarında Nitel Araştırmalar” dijital ortamda yayınlandı