Ana SayfaGüncelÖHD: ‘İşkenceye sıfır tolerans’ denilmeden önce Urfa’da işkence vardı, etkin soruşturma hala yok

ÖHD: ‘İşkenceye sıfır tolerans’ denilmeden önce Urfa’da işkence vardı, etkin soruşturma hala yok

HABER MERKZİ – Urfa’da gözaltına alınanların maruz kaldıkları işkenceye ilişkin yaptıkları gözlemler ışığında Kamu Denetçiliği’ne şikayette bulunan ÖHD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İşkenceye sıfır tolerans’ sözlerini anımsatarak etkin soruşturmanın hala yapılmadığını bildirdi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 18 Mayıs günü Urfa’nın Halfeti ilçesinde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan yurttaşların işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin yaptıkları gözlemler ışığında Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yaptı.

Şikayet başvurusunda, işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, hak ihlalleri ve kötü muamelede sorumluluğu olan kamu görevlilerin tespit edilerek haklarında soruşturma açılması ve Urfa Terörle Mücadele Şubesi’ndeki (Urfa TEM) gözaltı biriminin detaylı incelenmesi, gözaltına alınan kişilerin tabiriyle “bodrum kat” olarak isimlendirilen yerin tespiti, bu olayın bir daha tekrar edilmemesi için gerekli mekanizmaların işletilerek tüm tedbirlerin alınması talep edildi.

Urfa TEM Şubesi’nde işkence ve kötü muamele vakalarının daha önce de çok defa yaşandığı ancak bu konuda etkili bir soruşturma yapılmadığını belirten ÖHD, “İşkence ve kötü muamele iddialarının bu denli fazlalaştığı Şanlıurfa TEM Şube’nin denetlenmesi ve bu iddiaların aydınlatılması gerektiği kanısındayız” dedi ve şöyle devam etti:

“30 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Yargı Reformu paketinde ‘İşkenceye sıfır tolerans’ anlayışının tekrar edilmesinden hemen önce yaklaşık 2 hafta boyunca Şanlıurfa TEM şubesinden işkence ve kötü muamele haberleri gelmekteydi.
“İşkenceye sıfır tolerans anlayışını dillendirilmesine rağmen işkence ve kötü muameleye ilişkin yapılan her türlü başvuruya rağmen etkin soruşturma yapılmamıştır.”

Urfa’da ne olmuştu, Erdoğan ne demişti?

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence günlerdir gündemde.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 51 kişiden üç çocuk da dahil olmak üzere 37 kişi serbest bırakılmıştı. Bir kişi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla, 13 kişi ise “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

29 Mayıs tarihinde tutuklanan isimler mahkemede yaptıkları savunmalarda Emniyet’te kendilerine işkence yapıldığını ve zorla ifadelerinin alındığını söylemişti.

Bölgedeki 15 baro da ortak bir açıklama yaparak, “işkencenin tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ve işkenceyi yapanlarla ilgili yaptırım gerçekleşmediğini” belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü ise ‘bağımsız tıbbi desteğe erişiminin sağlanması’ talebiyle acil eylem kampanyası başlatmış ve yaptığı açıklamada “Görüşülen avukatlardan alınan bilgilere göre, bazı kişilerin ifade sırasında gözleri bağlandı, en az dört kişininse cinsel organlarına elektrik şoku verildi ve cinsel organları yumruklandı” ifadelerine yer vermişti.

İşkenceye maruz bırakılan yurttaşların tutuklanmasından sadece 1 gün sonra Saray’da hükümetin ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıklayan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans ilkesini benimsemiş bir ülkedir” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başka Sinema'dan müzik ve dans filmleri seçkisi
Sonraki Haber
Uzaklaştırma kararı da vardı: Cesur Köse kendisinden boşanan kadını vurdu