Ana SayfaGüncelOperasyona tepkili Irak’a Ankara’dan uyarı

Operasyona tepkili Irak’a Ankara’dan uyarı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin “Pençe Harekatı” adı altında devam eden operasyonlarına Irak Merkezi Hükümeti’nden tepki geldi. Yapılan açıklamada “tek taraflı saldırıların Irak egemenliğini ihlal ettiği” belirtildi. Ankara’nın bu açıklama sonrası Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı bakanlığa çağırdı. HDP’den ise devam eden operasyonların “sınır güvenliğinin çok ötesinde” olduğu, Türkiye’nin “Kürdistan bölgesine yerleşme” amacı güttüğü açıklaması geldi.

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nde kara ve hava operasyonları devam ederken, 27 Haziran’da Kandil’e bağlı Kortek’e dönük bombardımanda üç kişi hayatını kaybetti.

Beş kişinin de yaralandığı bu bombardımana ve devam eden operasyonlara Irak Merkezi Hükümeti’nden tepki geldi.

Yapılan yazılı açıklamada “neden ne olursa olsun Türkiye’nin Irak’a yönelik saldırılarının kabul edilmez olduğu” belirtildi.

“Uzun vadeli stratejik ilişkiler kurma ve Irak topraklarından komşu Türkiye güvenliğine karşı çıkan eylemleri önleme konusunda istekliyken, tek taraflı saldırıların Irak egemenliğini ihlal ettiği ve iki komşu arasındaki ilişkileri yöneten iyi komşuluk ilkelerine aykırı olduğuna inanıyoruz.
“Saldırılar hem bizim hem de halklarımızın ve uluslararası insancıl hukukunu ağır ihlalini teşkil ediyor. Koşullar ve gerekçeler ne olursa olsun Türk tarafından Irak bölgelerinin bombalanmasının kabul edilemez olduğunu ve durdurulması, egemenliğe saygı duyma gereği ve iki ülkenin sınırlarının güvenliğini sağlamak için karşılıklı işbirliğinin önemini vurguluyoruz.”

Bu açıklamanın akabinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Issam Muhammed’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Irak Maslahatgüzarı’nın bakanlığa çağrılmasına ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Hami Aksoy, şu ifadeleri kullandı:

“Maslahatgüzara, PKK’ya yönelik operasyonlarımızda sivil zayiat olduğu yönündeki iddialarına istinaden dün yaptıkları açıklamayı kabul edilemez bulduğumuz söylendi. IKBY’nin bölgesinde düzenlenen harekata ilişkin IKBY makamları PKK’yı sorumlu tutan açıklama yapmışken, Irak’ın PKK’ya atıfta dahi bulunmayan açıklamasının, ikili ilişkilerimizde son dönemde üst düzey ziyaretlerle yakalanan olumlu ivmeyle örtüşmediği vurgulandı. Irak’ın egemenliğine değer verdiğimiz, bu nedenle de topraklarında teröristleri barındırmaması gerektiği belirtildi, operasyonlarımızın kararlılıkla süreceği kaydedildi.”

HDP: Türkiye’nin amacı oraya yerleşmek

HDP Sözcüsü Günay Kubilay

HDP ise operasyonlarda sivil alanların hedef alındığı, kadın ve çocukların öldürüldüğü açıklaması yaptı.

Parti Sözcüsü Günay Kubilay tarafından yapılan açıklamada devam eden operasyonların “sınır güvenliğinin ötesinde” olduğu belirtildi.

“Kürdistan Bölgesi’nde Türkiye’nin herhangi bir operasyon yapmasının, oradaki insanları yerlerinden etmesinin hiçbir anlamı yoktur, bu sonu belirsiz bir maceradır.
“Türkiye’nin amacının oraya yerleşmek. Bu askeri operasyonlar güvenlikçi politikaların çok ötesinde bir yayılmacı politikanın, bir tür kendince Osmanlı’dan bakiye olarak gördüğü bu topraklara yerleşmenin stratejisi olarak görülüyor.
“Bu yayılmacı, bu tarihe öykünmeci siyaset büyük bir maceradır ve bu halklar arasında kin ve düşmanlık tohumları ekmekten başka bir işe yaramayacaktır.
“O yüzden de Suriye’de izlenen saldırgan politika dahil, Rojava ve Güney’e yönelik saldırılara son verilmelidir. Bölgenin ihtiyacı olan, Orta Doğu’nun ihtiyacı olan, barışçıl politikalardır, kardeşlik hukuku içerisinde dostça yaşamaktır.”

Milli Savunma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamad, “Pençe Harekâtı ile koordineli olarak Irak kuzeyi Kandil bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde” bombardımanlar yapıldığını bildirmişti.

Açıklamada silah mevzii, barınak, sığınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan hedeflerin vurulduğunu savunulmuştu.