Ana SayfaDünya‘Orta Çağ uygulaması’: İtalya göçmenleri kurtaranlara para cezası getiriyor

‘Orta Çağ uygulaması’: İtalya göçmenleri kurtaranlara para cezası getiriyor

HABER MERKEZİ – Akdeniz’de göçmenleri kurtaran yardım gemilerine 10 bin ila 50 bin euro arası para cezası öngören uygulamaya tepki gösteren UNHCR, “Hiçbir gemi ya da kaptan, güç durumdaki teknelere ve can kaybı riskinin olduğu durumlarda yardımda bulunduğu için yaptırımlara maruz kalmamalıdır” dedi. Almanya basınında yer alan haberlerde ise söz konusu uygulama “karanlık Orta Çağ’a atılan etkin bir adım” olarak nitelendiriliyor.

İtalya’da hükümet, Akdeniz’de göçmenleri kurtaran yardım gemilerine para cezası öngören bir uygulamaya hazırlanıyor.

Aşırı sağcı ve göç karşıtı Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin talebiyle önceki gün Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen “güvenlik kararnamesi”, İtalya makamlarının talimatlarına uymayan ve ülke karasularına izinsiz giren gemilerin 10 bin ila 50 bin euro arası idari para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

İhlalin yinelenmesi halinde de gemilere el koyulacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Ajansı (UNHCR) ise kararnameyi, “Orta Akdeniz’deki kurtarma çalışmalarını cezalandıracağı” gerekçesiyle eleştiriyor.

“İnsan hayatı kurtarmak insani bir zorunluluk ve uluslararası hukuktan doğan bir yükümlülüktür. Hiçbir gemi ya da kaptan, güç durumdaki teknelere ve can kaybı riskinin olduğu durumlarda yardımda bulunduğu için yaptırımlara maruz kalmamalıdır.”

UNHCR, Avrupa ülkelerinin Orta Akdeniz’de kurtarma çalışmalarını kısıtladıklarını da hatırlattı ve İtalya’dan kararnameyi yeniden gözden geçirmesini istedi.

“Böyle bir dönemde sivil toplum kuruluşlarının gemileri her zamankinden daha kritik önem taşıyor. Onlar olmazsa başka hayatların da kaybolması kaçınılmaz.”

“Orta Çağ’a atılan bir adım”

İtalya’nın tartışmalı kararı Almanya basınında gündemde.

Oberhessische Presse gazetesindeki yorumda, İtalya’nın bu hamlesi “Orta Çağ’a atılan etkin bir adım” olarak nitelendiriliyor.

“İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin ‘Ülkenin güvenliğini sağlama yönünde atılan bir adım’ olarak nitelendirdiği kararname aslında karanlık Orta Çağ’a atılan etkin bir adım.
“Özel bir deniz kurtarma gemisinin kaptanı 50 bin euroya kadar olan para cezasını ödedi diye kimse İtalya’da daha ‘güvende’ olmayacak.
“İçişleri Bakanı’nın izlediği bu bölme siyaseti nedeniyle Akdeniz’deki insani yardım faaliyetleri konusunda İtalyanlar arasındaki cephelerin daha da sertleşeceği ve hoşgörüsüzlük ikliminin daha da etkin olacağı tahmin edilebilir.”

Neue Osnabrücker Zeitung’da da İtalya’da yardım gemilerine para cezası öngören planlar ele alınıyor.

“İtalya’nın tutumu Avrupa Birliği’ne de bir uyarı olmalı. Planlanan kararname, Birliğin hâlâ en fazla mülteci kabul eden ülkelerin üzerindeki yükü hafifletemediğini, Avrupa genelinde sınırların korunması, mültecilerin dağıtımı, uyumu ve sınır dışı edilmesini tatmin edici ve kararlı bir şekilde bir araya getirecek bir mülteci siyaseti geliştirmekte yetersiz kaldığının bir göstergesi.”

Karınca, BBC, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kredi kartında taksit sınırı yükseltildi
Sonraki Haber
"İmamoğlu yine kazanacak, önemli olan 23 Haziran sonrası" – Özlem Ergun