Ana SayfaGüncelÖzgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü’ne ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü’ne ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası

HABER MERKEZİ – Özgür Gazeteciler Sözcüsü Hakkı Boltan hakkında, 2016 yılında yaptığı bir açıklamadan dolayı “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddialarıyla dava açıldı. Boltan’ın 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddialarıyla dava açıldı.

2016’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde bir binanın bodrum katında mahsur kalan Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a dair yaptığı basın açıklamasına ilişkin başlatılan soruşturmanın iddianamesi Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede, emniyet tarafından basın açıklaması sırasında alınan görüntülerin çözüm tutanağına yer verilerek, Boltan’ın Kürtçe yaptığı konuşmada, “Cizre’de büyük bir vahşet gerçekleşti. Devlet güçleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla temizlik adı altında kirli bir katliam gerçekleşmiştir. İnsanları binaların bodrum katında infaz etmekte ve terörist diye isimlendirmektedir. Devlet güçleri bir taraftan Cizre’de ve Kürdistan’ın bir çok şehrinde katliamları gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdiği kirli katliamları örtbas etmek için de basına emir vermektedir” dediği belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre iddianamede, Boltan hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten 1 yıldan 4 yıla kadar, “Kamu görevlisine görevinden kaynaklı hakaret”ten ise 3 aydan 2 yıla kadar olmak üzere, toplam 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Boltan hakkında açılan davanın ilk duruşması 14 Kasım’da Diyarbakır 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“Gazetecinin ölümüne değil, çağrımıza dava açıldı”

Hakkında açılan davaya ilişkin konuşan Boltan, o dönem basın açıklamasını Rohat Aktaş’ın Cizre bodrumlarında yaralı olduğu haberi üzerine yaptıklarını belirterek, kamuoyu oluşturmak adına basın açıklaması yaptıklarını ve yetkilileri daha duyarlı olmaya çağırdıklarını söyledi.

Boton, çağrıları dikkate alınsaydı Aktaş’ın bugün yaşıyor olacağını belirterek, “Bir gazetecinin öldürülmesi dava konusu edilmedi ama bizim çağrımız dava konusu oldu” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den dokuz kent için sel ve heyelan uyarısı
Sonraki Haber
Ankara’da ev baskınlarında beş gözaltı