Ana SayfaDünyaPentagon: Türkiye’den gelen F-35 pilotları artık Luke Hava Üssü’nde uçmuyor

Pentagon: Türkiye’den gelen F-35 pilotları artık Luke Hava Üssü’nde uçmuyor

HABER MERKEZİ – Pentagon, Türkiye’den gelen pilotlara yönelik F-35 uçuş eğitimlerini sonlandırmaya başladığını açıkladı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle Ankara ile Washington arasında yaşanan krizle ilgili ABD Türkiye’nin F-35 programından çıkarılma sürecini başlatırken, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) açıklama geldi.

Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, “Bakanlığımız Luke Hava Üssü’ndeki Türk pilotların artık uçmadığının farkında. Türkiye’nin politikasında değişiklik olmadığı sürece, F-35 programına katılımının kademeli olarak sonlandırılması için Türk müttefiklerimizle yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir başka ABD’li yetkili ise Luke Hava Üssü’nde bir komutanın geçen hafta Türkiye’den gelen pilotların ve bakım ekibinin eğitimini güvenlik nedeniyle durdurma kararı aldığını aktardı. 

DW Türkçe’nin haberine göre aynı yetkili Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde Türkiye’den gelen bakım personeline bazı eğitimlerin verilmeye devam edildiğini söyledi.

ABD’den mühlet

Son olarak ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderilen mektupta, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri almaktan vazgeçmemesi halinde atılacak “ciddi adımlar” konusunda bilgi verilmişti. 

Mektupta, S-400’lerden vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programına katılımının 31 Temmuz tarihi itibariyle sona erdirileceği belirtilmiş, bunun yanı sıra F-35 eğitimi görmekte olan dördü pilot 42 kişilik askeri personelin de aynı tarihe kadar ABD’den ayrılmak zorunda olacağı ve söz konusu Türkiye’den gelen askerlerin Arizona ve Florida’da eğitim görmekte oldukları hava üslerine girişlerinin de yasaklanacağı iletilmişti.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması durumunda bunun iki ülke ilişkilerinde yakın tarihin en büyük çatlağını oluşturabileceği belirtiliyor.

Ne oluyor?

ABD, S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle, uzun süredir Türkiye’ye Rusya’dan hava sistemi satın almaması için baskı yapıyor.

S-400 konusu Türkiye ile ABD arasında gerilim yaratmasına rağmen, Ankara’dan S-400 anlaşmasından geri adım atılmayacağı yönünde açıklamalar geliyor.

Hem Ankara hem de Moskova, S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini belirtiyor.

ABD ise Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde yaptırım uygulayabileceğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, S-400 teslimatının tamamlanması halinde Türkiye’nin “olumsuz sonuçlarla karşılaşacağı” uyarısında bulunmuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle ABD’den gelebilecek olan olası yaptırımlara hazırlandığını söylemişti.


S-400 krizi: ABD Türkiye’yi F-35 programından çıkarma sürecini başlattı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Recep Hantaş'ın öldürülme anına ait görüntüler ortaya çıktı
Sonraki Haber
Seçime 12 gün kala: İmamoğlu’nun beş yıllık başkanlık dönemine inceleme