Ana SayfaDünyaS-400 krizi: ABD, “Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygun” dedi

S-400 krizi: ABD, “Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygun” dedi

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’ye ekonomik yaptırımların “uygun bir seçenek” olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Rusya’dan önümüzdeki aylarda teslim alacağını duyurduğu S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili Ankara ile Washington yönetimleri arasındaki kriz büyüyor.

ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceği yönündeki açıklamalarına bir yenisi eklendi.

Son açıklama ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı R. Clarke Cooper’dan geldi.

Cooper, Brüksel’de gazetecilerle yaptığı bir telekonferansta Türkiye’ye ekonomik yaptırımların “uygun bir seçenek” olduğunu belirterek, “Bir çözüm aramanın bugün imkanı var, ancak yaptırım uygulanması da bir hareket şekli ve şu aşamada çok uygun bir seçenek” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Cooper, ülkesinin diğer NATO müttefikleri ile Türkiye ile arasındaki anlaşmazlığı çözme konusunu görüştüğünü kaydetti, NATO üyelerinin Ankara’ya ısrarla başka hava savunma sistemleri önerdiğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan: Yaptırımlara ihtimal vermiyorum

Cooper’ın bu açıklamasından birkaç saat önce ise İstanbul’da yabancı basın temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayacağına “ihtimal vermediğini” söyledi.

Erdoğan, Washington yönetiminin yaptırım kararı alması halinde Ankara’nın da karşı yaptırımlarla cevap vereceğini kaydetti.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” demişti.

Erdoğan ayrıca S-400’lerin Temmuz ayı ortasında teslim edileceğini açıklamıştı.


Karınca, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Documentarist'te ödüller sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Siverek'teki katliamı kaydeden Dilan İzol: Hala tehdit ediliyoruz