Ana SayfaDünyaS-400 krizi: Almanya’dan Türkiye’ye çağrı

S-400 krizi: Almanya’dan Türkiye’ye çağrı

HABER MERKEZİ – Almanya hükümeti, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almaya hazırlanan Türkiye’ye, NATO’daki konumunu göz önünde bulundurarak bu kararını yeniden gözden geçirmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’nin Rusya’dan önümüzdeki aylarda teslim alacağını duyurduğu S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili Ankara ile Washington yönetimleri arasındaki kriz sürüyor.

Gerilime ilişkin bir açıklama da Almanya’dan gelirken, S-400’lerin alımı konusunda Türkiye’ye uyarıda bulunuldu.

Almanya hükümetinin sözcü vekili Ulrike Demmer, “Hükümet, Türkiye’nin kararını transatlantik ittifaktaki konumu çerçevesinde bir kez daha gözden geçirmesinden memnuniyet duyacaktır” açıklaması yaptı.

Demmer, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan S-400 anlaşmasının NATO içinde de “sürekli ve hararetli bir şekilde tartışılan bir konu” olduğunu belirterek, Rusya’dan savunma sistemlerinin ithal edilmesinin Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımlarını devreye sokabileceğini hatırlattı.

Sözcü Demmer, “Bu da ne Türkiye’nin ne de NATO’nun çıkarına olabilir” diye konuştu.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 6 Haziran tarihinde gönderdiği mektubunda, Türkiye’ye S-400 sisteminden vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar süre tanıdı.

Akar ise Shanahan imzalı mektupla ilgili 7 gün sonra yaptığı açıklamada, mektubun “müttefiklik ruhuna uygun olmadığını” söyledi. Ayrıca Akar, henüz cevap verilmeyen mektup için “gerekli çalışmaların yapıldığını, cevabı hazırladıklarını” da ekledi.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Rusya ise yaptığı son açıklamada anlaşma çerçevesinde S-400 hava savunma sistemlerini Temmuz ayında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” dedi.

Bunun akabinde bir açıklama da Twitter hesabı üzerinden yapan Erdoğan, 6 maddelik paylaşımında, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın aldığını bir kez daha vurgularken, “Türkiye, F-35 uçaklarının müşterisi değil aynı zamanda ortağıdır” mesajını verdi.

S-400’ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, “ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız (karşı) adımlar var” dedi.




Önceki Haber
28 yıldır toprağa ayak basamamıştı: Serhat Tuğan tahliye edildi
Sonraki Haber
Umman Körfezi’nde kriz: ABD İran'ı suçluyor, Tahran tanker saldırılarını reddediyor