Ana SayfaGüncelSanatçılar Hasankeyf için bir araya geliyor: ‘Geç değil’

Sanatçılar Hasankeyf için bir araya geliyor: ‘Geç değil’

HABER MERKEZİ – Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, tarihi yerleşim yerinin sular altında bırakılmak istenmesine karşı bir sanatçı buluşması düzenliyor. Çok sayıda sanatçının katılacağı etkinliğe dair yapılan açıklamada, “Moğolların istilasında bile ayakta kalmayı başaran Hasankeyf kendi suyunda boğulmaması için geç değil” denildi.

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmak istenmesine karşı çıkan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, bir sanatçı buluşması gerçekleştiriyor.

“Hasankeyf İçin Geç Değil Sanatçı Buluşması” adlı etkinlik, 25 Haziran saat 21.00’da İstanbul’daki Beyoğlu Collectıve Terrace’da yapılacak.

Etkinliğe katılacak sanatçılar şöyle:

“Ali Doğan Gönültaş (Ze Tije), Apolas Lermi, Ayfer Düzdaş, Cem Erdost İleri, Çiğdem Karaman, Çiğdem Ülkü, Doğan Çelik, Diljen Roni, Dodan, Doğan Çelik, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Fungİstanbul ve İlker İsabetli, Gerduni ve Seyr- i Cem, Luxus, Meltem Taşkıran, Merih Aşkın, Musa Baki, Mübin Dünen, Pınar Aydınlar, Sema Mortiz, Talebe (Mısırlı Ahmet Ritimhanesi), Taylan Yıldız.”

‘Hasankeyf ve Dicle için geç değil’

Buluşmaya ilişkin “Bu tarih senin, bu doğa bu çevre hepimizin, Hasankeyf tüm insanlığın” başlığıyla yapılan açıklama ise şöyle:

“Hasankeyf ile Dicle Vadisi’nin ekonomik ömrü 50 yıl olacak olan Ilısu Barajı’nın suları altında kalmaması için hala geç değil. Moğolların istilasında bile ayakta kalmayı başaran Hasankeyf kendi suyunda boğulmaması için geç değil.
Dicle Vadisi boyunca 300’ün üstünde daha kazıları bile yapılmamış tarihi höyükler için, baraj yüzünde bozulmamış ekosistem için, nesli daha yok edilmemiş onlarca tür, ölmemiş milyonlarca canlı için, UNESCO listesinde bulunan ve Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı olan Irak’taki sazlıkların kurumaması ve bununla birlikte orada bir çocuğun su içmeye devam etmesi için daha geç değil. Baraj kapakları kapatılırsa Hasankeyf 4 ile 8 ay içinde tamamen suya gömülmüş olacak. İşte bunun için, baraj kapakları durdurulsa da geç değil, Dicle Vadisi için hiç GEÇ DEĞİL.
Ilısu Barajı’nin durdurulması için kurulan ve bu yönde yıllardır mücadele eden Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi (HYG) olarak, siz değerli sanatçıları Beyoğlu Collectıve Terrace’da 25 Haziran saat 21.00’da yapılacak olan ”Hasankeyf İçin Geç Değil Sanatçı Buluşması”na davet ediyoruz.
Umudumuz Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni suları altında bırakarak, doğa, tarih ve hafızayı yok edecek barajı durdurmak. Bununla birlikte Hasankeyf ve Dicle Vadisi’yle tüm canlılar ve binlerce tarihle yeni bir süreç başlatmak.
Bu buluşmanın sadece Hasankeyf’e, Dicle Vadisi’ne değil vicdanlarımızdaki çığlığa da bir umut olacağına, Hasankeyf ile bir köprü olup, tarihe umut olarak geçeceğine can gönülden inanıyoruz. Şimdiden Hasankeyf ve Dicle Vadisi adına, doğa, insanlık tarihi ve çevre adına tarihi desteğinize içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz.”

Binlerce yıllık tarih yok olacak

İlk yerleşimin M.Ö. 10.000’li yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğine sahip.

20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, kireç taşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şiiler ve Aleviler için kutsal bir mekan: İmam Rıza Türbesi
Sonraki Haber
Bursa'da iş cinayeti: Halatı kopan asansörle birlikte suya düşen işçi yaşamını yitirdi