Ana SayfaGüncelSiverek’te katliam: Ne oldu, son durum ne?

Siverek’te katliam: Ne oldu, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Urfa Siverek’te ‘arazi anlaşmazlığı’ndan kaynaklı olduğu iddia edilen silahlı saldırıda dört kişi taranarak, iki kişi de arabayla ezilerek yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası dört kişi için tutuklama kararı verildi. Şu ana kadar tutuklanan üç kişi arasında eski AKP milletvekili Zülfikar İzol’ün kardeşi Cihan İzol de bulunuyor. Tutuklanan iki kişi ise katliama maruz kalan aileden yaralı kurtulanlar. Konu sosyal medyanın gündeminde, HDP de olayı Meclis’e taşıdı.

Urfa’nın Siverek ilçesinde katliam yaşandı. İzol Aşireti mensupları arasında ‘arazi anlaşmazlığı’ yüzünden çıkığı iddia edilen olaylarda altı kişi yaşamı yitirdi, beş kişi yaralandı.

Katliam 15 Haziran’da Siverek’in Çeltik Mahallesi’nde yaşandı. AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşlerinin de yer aldığı saldırıda, Hakkı İzol ile eşi Zozan İzol, Meral İzol ve Musa Serhat İzol yaşamını yitirdi.

Rıdvan Buluş ve Serdar Delen isimli yurttaşlar da olan bitenle ilgileri olmadığı halde olay sonrası bölgeyi terk eden saldırganların otomobilinin çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Otomatik silahların kullanıldığı saldırı, bir cep telefonu kamerası tarafından kayıt altına alındı.

Bu görüntülerin ardından Siverek’te yaşananlar Türkiye gündeminde üst sıralara yükseldi.

#SiverektekiKatliamaSesVer etiketi Twitter kullanıcıları arasında en çok paylaşım yapılan başlıklar arasına girdi.

Dört tutuklama kararı, ikisi mağdur taraftan

Saldırı ile ilgili dört kişi için tutuklama kararı verildi.

Şu ana kadar tutuklanan üç kişi arasında eski AKP milletvekili Zülfikar İzol’ün kardeşi Cihan İzol de bulunuyor. Cemal İzol’ün hastanede olduğu, taburcu olduktan sonra tutuklanacağı öğrenildi.

Tutuklanan diğer iki kişi ise ölen taraftan yaralı Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol.

Yine mağdur taraftan yaralı Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol da gözaltında.

Valilik, “tarafız bir soruşturma” yürütüldüğünü ve hastanede bulunan üç şüphelinin de “sağlık koşulları uygun olur olmaz” adli makamlara sevk edileceğini açıkladı.

Ancak katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları “arazi kavgası” denilen anlaşmazlığın 2003 yılına dek dayandığını, Mehmet Ali İzol’un kendi düğününde “toprak davası” için öldürülmesiyle başladığını belirtiyor.

Aile, o zamandan beri AKP’li eski vekil Zülfikar İzol tarafından tehdit edildiğini, yaşanan hadiselerde eski siyasetçinin “o dönem elinde olan tüm gücünü ve yetkisini kullanarak tüm delilleri ortadan kaldırdığını” savunuyor.

Katliamdan önce jandarma silah araması yapmış

Katliama ilişkin ortaya çıkan yeni gelişmeler de dikkat çekici. Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen bir mahalleli Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, katliamdan önce mağdur olan evin jandarma tarafından basıldığını anlattı.

Tanığın iddiasına göre bu baskında silah araması yapıldığı ve jandarmanın köyden ayrılmasından hemen sonra saldırganlar eve silahla saldırdı.

Konu Meclis gündeminde

Olay gündemdeyken HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Altı kişinin yaşamını yitirmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Kaçmaz, “olayın arazi anlaşmazlığından ziyade planlı bir katliam olduğunun kamuoyuna yansıdığını” kaydetti.

Sosyal medyada yer alan görüntülere işaret eden Kaçmaz, uzun namlulu silahlarla planlı bir şekilde köyde saldırı yapıldığını, bu saldırı sonucunda neredeyse bir ailenin yok edildiğini belirtti.

Kaçmaz, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

  • Söz konusu görüntülerle ilgili soruşturmada gözaltına alınan, tutuklanan kaç kişi vardır?
  • Olayın gerçek faillerinin eski bir siyasetçinin korumaları ve kardeşleri olduklarına dair basında yer alan haberlere ilişkin Bakanlığınızın yürütmüş olduğu herhangi bir çalışma var mıdır?
  • Olayda kullanılan uzun namlulu silahların tedarikiyle ilgili Bakanlığınızın yürütmüş olduğu herhangi bir çalışma var mıdır?
  • Olayın geçtiği Çeltik Köyünde son durum nedir? Olayın devam etmemesi için Bakanlığınız ne tür tedbirler almıştır?
  • Basında ve sosyal medyada yer alan haber ve görüntülerden haberdar mısınız?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yıldırım kardeşler davası: Sanık polise para cezası, amirine beraat
Sonraki Haber
Barış Akademisyenleri’ne destek veren sendikacılara dava