Ana SayfaDünyaSudan: En az 100 kişi öldü, BMGK’den ortak bir karar çıkmadı

Sudan: En az 100 kişi öldü, BMGK’den ortak bir karar çıkmadı

HABER MERKEZİ – Sudan’da ordunun göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısı 100’e yükseldi. Konuyu görüşen BM Güvenlik Konseyi’nde ordunun müdahalesi kınanırken, metin Rusya ve Çin engeline takıldı, ortak bir karar çıkmadı.

Sudan’da orduya mensup özel kuvvetlerden oluşan birliklerin başkent Hartum’da aylardır devam eden oturma eylemini şiddet kullanarak bastırması sonucu en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Sudan Ordusu uluslararası alanda kınanırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) şiddet olaylarını kınama girişimi, Çin ve Rusya tarafından engellendi.

Britanya’nın çağrısıyla, kapalı oturumda toplanan BMGK üyeleri, hazırlanan metin taslağı üzerinde anlaşamadı. Konseyin daimi üyelerinden Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti, Sudan’da güvenlik güçlerinin protestoculara karşı takındığı sert tavrı kınayan metne karşı çıktı.

Rusya söz konusu metnin “dengesiz” olduğunu savundu.

BMKG’de bir anlaşma sağlanamaması üzerine sekiz Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortak bir açıklamayla Sudan’da güvenlik güçlerinin sivillere yönelik “şiddetli saldırılarını” kınadı.

Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, İsveç ve Hollanda’dan oluşan grup ayrıca Sudan’da iktidarı elinde tutan askeri konseyin, protesto hareketi üyeleriyle görüşmeleri kesmesini ve seçimleri aceleye getirmesini de eleştirdi.

30 yıllık Ömer El Beşir iktidarını yönetime el koyarak sonlandıran ve iktidarı eline alan Askeri Konsey daha önce protesto hareketiyle alınan ortak kararları askıya aldığını ve bu hareketin temsilcileriyle görüşülmeyeceğini duyurmuştu.

Askerler ile protestocular, El Beşir iktidarının sona ermesinin ardından, ortak bir yönetimle siyasi geçiş sürecini birlikte yönlendirme konusunda daha önce anlaşmaya varmıştı. Ancak Askeri Konsey bu anlaşmadan da vazgeçerek, dokuz ay içinde seçimlerin yapılacağını açıkladı.


Karınca, BBC, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çin’deki 'tek çocuk' politikasının etkilerine bir bakış: “One Child Nation”
Sonraki Haber
Mülteci Gazeteciler II | Ezgi Özer anlatıyor: Seni sen yapan her şey artık karşı kıyıda