Ana SayfaDünyaSudan: Öldürülenlerin sayısı 113’e yükseldi, Afrika Birliği’nden yaptırım

Sudan: Öldürülenlerin sayısı 113’e yükseldi, Afrika Birliği’nden yaptırım

HABER MERKEZİ – Sudan’da, Pazartesi gününden bu yana ordunun protestoculara yönelik şiddeti sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 113’e yükseldi. Sudan’ın üyeliğini askıya alan Afrika Birliği ise geçici hükümet kurulmasını istedi.

Sudan’da, orduya mensup özel kuvvetlerden oluşan birliklerin başkent Hartum’da aylardır devam eden oturma eylemini 3 Haziran Pazartesi günü şiddet kullanarak bastırması sonucu yaşamını yitiren protestocuların sayısı artıyor.

Sudan Doktorlar Birliği’nin bildirdiğine göre, yaşamını yitirenlerin sayısı 113’e yükseldi.

Birliğin Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Askeri Konsey milislerince beş kişinin daha öldürüldüğünü üzülerek bildiriyoruz. Biri Hartum’da, -3 Haziran katliamı mağdurlarından biriydi ve yoğun bakımdaydı- dördü de Port Sudan şehrinde. Son ölümlerle birlikte ölü sayısı 113’e yükseldi.”

Askeri Konsey’in kendilerine büyük baskı uyguladığını da belirten Sudan Doktorlar Birliği’nin paylaştığı bilgiler ise Sudanlı yetkililer tarafından yalanlanıyor. Perşembe günü bir Sudanlı yetkili “sadece 46 kişinin öldüğünü” iddia etmişti.

Afrika Birliği Sudan’ın üyeliğini askıya aldı

Öte yandan uluslararası toplum ise her iki tarafa müzakerelere yeniden başlama çağrısı yapıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Askeri Konsey’e ve paramiliterlere şiddete son verme ve ülkeyi yakın bir zamanda Sudan halkının hür iradesini yansıtacağı seçimlere götürmek üzere, sivillerin öncülük edeceği geçici dönemin inşası için, yeniden özgürlükçü güçlerle görüşme çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Afrika Birliği ise Sudan’ın üyeliğini sivil bir geçiş hükümeti kurulana kadar askıya aldı.

Afrika Birliği’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şiddetin önüne geçmek için tek yolun geçici hükümet kurulması olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz gün de Sudan Ordusu uluslararası alanda kınanırken, Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi’nde şiddet olaylarını kınama girişimi, Çin ve Rusya tarafından engellenmişti.

30 yıllık Ömer El Beşir iktidarını yönetime el koyarak sonlandıran ve iktidarı eline alan Askeri Konsey daha önce protesto hareketiyle alınan ortak kararları askıya aldığını ve bu hareketin temsilcileriyle görüşülmeyeceğini duyurmuştu.

Askerler ile protestocular, El Beşir iktidarının sona ermesinin ardından, ortak bir yönetimle siyasi geçiş sürecini birlikte yönlendirme konusunda daha önce anlaşmaya varmıştı. Ancak Askeri Konsey bu anlaşmadan da vazgeçerek, dokuz ay içinde seçimlerin yapılacağını açıklamıştı.


Karınca, BBC, DW



Önceki Haber
Mahkeme, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ film gösterim yasağını iptal etti
Sonraki Haber
Beş kent için sağanak uyarısı