Ana SayfaDünyaSudan’da sivil hükümet talep eden gruba askerlerce ateş açıldı

Sudan’da sivil hükümet talep eden gruba askerlerce ateş açıldı

HABER MERKEZİ – Sudan’da darbenin ardından kurulan askeri hükümete bağlı özel kuvvetler, sivil hükümet talebiyle oturma eylemi yapan gruba ateş açtı. Saldırıda en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Sudan’da Ömer El-Beşir rejiminin devrilmesinin ardından kurulan askeri hükümeti protesto etmek için oturma eylemi yapan gruba kolluk kuvvetleri tarafından ateş açıldı.

Ülkede muhalefete yakınlığıyla bilinen Sudan Doktorlar Komitesi tarafından verilen bilgiye göre, seçimlere kadar ülkeyi sivillerden oluşan bir grubun yönetmesini talep eden eylemciler, başkent Hartum’da Sudan Genelkurmay Başkanlığı çevresinde oturma eylemi yapıyordu.

“Komite Sudan” adlı orduya bağlı özel kuvvetlerin bu sabah yerel saatle 05.00 sularında saldırısına maruz kalan eylemcilerden en az dokuzunun hayatını kaybettiği, onlarcasının yaralandığı belirtiliyor.

Görgü tanıkları, askerlerin eylemcilere karşı gerçek mermi kullanarak ateş açtığını, ayrıca tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi.

Eylemcilerin uzaklaştırılmasının ardından Sudan Genelkurmay binasının önündeki meydanın tamamen boşaltıldığı kaydedildi.

Yaklaşık iki aydan bu yana iktidardaki ‘Geçici Askeri Konsey’ ile müzakereler yürüten muhalefet partileri ittifakı ise yaşananları “katliam” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “ordunun Pazartesi sabahı akan her damla kanın sorumluluğunu taşıdığı” ifade edildi.

Müzakerelerde anlaşmazlık

Sudan, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in Nisan ayında darbeyle devrilmesinden sonra ‘Geçici Askeri Konsey’ tarafından yönetiliyor.

Eylemciler ise ülkede iktidarı sivil bir yönetimin devralmasını istiyor.

Geçen ay eylemcilerin liderleri ve üst düzey askeri yöneticiler, yeni yönetimin yapısı ve 3 yıl içinde sivil yönetime geçiş üzerinde uzlaştıklarını duyurmuştu.

Ancak geçiş dönemindeki en yüksek karar mercii olacak konseyin yapısı üzerinde uzlaşılmadığı bildirilmişti.

Askerler olası bir hükümette son kararı verme yetkisinin kendilerinde olmasını talep ederken, muhalefet hükümetin ağırlıklı olarak sivillerden oluşmasında ısrarcı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Artış hız kesti, riskler sürüyor: Mayıs ayında enflasyon yüzde 18,71
Sonraki Haber
Eren Keskin: ‘Kırmızı çizgiler’ tartışılmadan ‘yargı reformu’ yapılamaz – Özlem Ergun