Ana SayfaDünyaTahran’ın ‘aptal’ çıkışına Trump’tan tehditle yanıt

Tahran’ın ‘aptal’ çıkışına Trump’tan tehditle yanıt

HABER MERKEZİ – ABD ve İran arasındaki kriz sürerken, Washington’dan Tahran’a bir kez daha uyarı geldi. ABD Başkanı Trump, “Amerikan herhangi bir şeye İran’ın saldırısının büyük ve ezici bir güçle karşılık bulacağını” söyledi.

Dün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yönelik yaptığı açıklamanın ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama geldi.

Ruhani’ni dünkü açıklamasında ABD’nin ambargoya dönük adımlarını ‘utanmazca ve aptalca’ bulduğunu ifade etmişti.

Trump ise Twitter mesajlarında, bu açıklamanın İranlı liderlerin “gerçekleri anlamadığını” gösterdiğini belirtirken “Amerikan herhangi bir şeye İran’ın saldırısı büyük ve ezici bir güçle karşılık bulacaktır. Bazı alanlarda bu ezicilik tamamen yok etme anlamına gelecek” dedi.

ABD tarafından önceki gün açıklanan yeni ambargolar, başta İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de bulunduğu liderleri hedef alıyor.

Trump, daha önce Hamaney’in “rejimin düşmanca hareketlerinin nihai sorumlusu olduğunu” belirtmişti.

Bununla birlikte ABD, Ayetullah Hamaney’in, Devrim Muhafızları’nın masraflarının karşılanmasına yardım eden, büyük bir servete erişimi olduğunu ileri sürüyor.

ABD-İran gerilimi nasıl yükselmişti

ABD ile İran arasındaki gerginlik, ABD Başkanı Trump’ın geçen yıl tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran yönetimine yeni yaptırımlar getirmesiyle yeniden tırmanmıştı.

ABD, Umman Körfezi’nde geçen hafta iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan da İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise saldırılarla ilişkisinin olmadığını belirtiyor.

Washington yönetimi, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının ardından Ortadoğu’ya ek bin asker gönderme kararı almıştı.

Ayrıca İran’ın RQ-4 Global Hawk tipi insansız hava aracını vurması nedeniyle bölgede gerilimi daha da artırmıştı.

Trump, İran’ın ülkesine ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından misillemede bulunmaya hazırlandıklarını ancak böyle bir saldırının 150 insanın ölümüne neden olacağını öğrendikten sonra, planlanan saldırıyı 10 dakika kala durdurduğunu belirtmişti.

Son olarak Amerikan basını ise Washington’ın Tahran’ın silah kontrol sistemlerine siber saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.

Previous post
Yeni askerlik sistemi yürürlüğe girdi, 100 bin kişi terhis olacak
Next post
“Babamın Kanatları”nın yönetmeninden yeni film: “Küçük Şeyler”