Ana SayfaEkolojiTEMA’dan çölleşme ve su kıtlığı uyarısı

TEMA’dan çölleşme ve su kıtlığı uyarısı

HABER MERKEZİ – TEMA Vakfı, yılda 640 milyon ton toprağın kaybolduğuna dikkat çekerek, Türkiye topraklarının yüzde 47’sinin çölleşme riski altında olduğunu bildirdi. İklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkelerden biri olduğumuza dikkat çeken TEMA’ya göre “nüfus artışı ve yağışın azalmasıyla su kıtlığı çeken ülkelerden olacağız.”

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü öncesi Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’ndan (TEMA) uyarı geldi.

TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, Türkiye’deki arazilerin yüzde 47’sinin çölleşme riski altında olduğunu, yılda 640 milyon ton toprağın kaybolduğunu söyledi.

DHA’nın haberine göre Öztürk, çölleşmenin ana nedeninin erozyon olduğunu vurguladı.

Riskin en yüksek olduğu bölgelerin az yağış alan İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu belirten Öztürk, “Ege Bölgesi’ndeki tarımsal arazilerde de önemli bir çölleşme tehlikesi var” dedi.

Mera ıslah çalışmalarının erozyonu önlemekte etkili olacağını belirten Öztürk şöyle devam etti:

“Meraların yüzde 64’ünde yeterli ot örtüsü olmadığı için erozyon var. Buralarda mera ıslah çalışmasının yapılması lazım. Tarım alanlarında erozyon çok oluyor, yüzde 59’unda erozyon var. Bu alanlar özel mülkiyet olduğu için devletin erozyon kontrol çalışmalarını teşvik etmesi gerekiyor.”

Türkiye’nin iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkelerden biri olduğunu söyleyen Öztürk, “Yağışların 2050’ye kadar yüzde 25 azalacağı öngörülüyor. Bu, mevcut su stokumuzun yüzde 25 azalması anlamına geliyor. Nüfus artışı ve yağışın azalmasıyla su kıtlığı çeken ülkelerden olacağız” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir işkence haberi de Diyarbakır’dan: Depoda başladı, karakolda devam etti
Sonraki Haber
MSB: İdlib'de gözlem noktamıza saldırı düzenlendi