Ana SayfaGüncelTemelli: Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a kulak verin

Temelli: Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a kulak verin

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, iktidarın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde eksikliklerin olduğunu dile getirerek, toplumsal barışı inşa edecek bir çalışmalarının olduğunu ve katkı vermeye hazır olduklarını söyledi. İktidarın Kürtlere karşı savaş politikaları ile bir çözümsüzlük politikasını sürdürdüğünü ifade eden Temelli, Öcalan’ın verdiği mesajlara dikkat çekti, “Toplumsal uzlaşıdan, demokratik müzakereden, onurlu bir barıştan bahseden mesajlar gelmiştir” dedi ve şu çağrıda bulundu: “Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a kulak verin.”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında iktidarın politiklarını eleştirdi, ‘Yargı Reformu Paketi’ne değindi.

Bayram tatili öncesi Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklandığını anımsatan Temelli, “Uzun süredir ciddi beklentiler yaratılarak kamuoyu gündemine getirilen bu belge bir ittifak belgesiydi aslında” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

“Demokrasiden, hukuk devletinden ne denli uzaklaşıldığının aslında deşifresi idi. 17 yıldır iktidarda olan bir parti ve onun başındaki insan yargı reformu strateji belgesini açıklıyor. Daha strateji belgesi aşamasındalar reformu geçtik hala bir strateji belgesi hazırlıyorlar.
“17 yıl sonra bu belgeye baktığımızda aslında yargı konusunda ne denli içler acısı bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu hep birlikte izledik.
“Yani yine her zamanki gibi önden topluma, kamuoyuna umudu, beklentileri servis ediyorlar sonra da zamana yayma politikasıyla strateji belgesi eylem planı yayınladık diyorlar.”

“Biz bu reformu ‘tek adam reformu’ olarak nitelendirebiliriz” diyen Temelli, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kalkmadan yargı reformundan bahsedilemeyeceğini belirtti.

“Eğer bu ülkede bugün toplumsal barış bu denli tahrip edildiyse bu TMK nedeniyledir. Çünkü bu kanun toplumsal muhalefete, Kürtlere, demokrasi güçlerine karşı Demoklesin kılıcı gibi sürekli sallandırılmaktadır.”

“Toplumsal barışı inşa edecek iddialı bir çalışmamız var”

Demokratik siyasetin önünün açılması ve toplumsal barışı inşa edecek bir çalışmalarının olduğunu da vurgulayan Temelli, katkı vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

“Gelin Meclis çatısı altında müzakere edelim, toplumun beklentilerini bir an önce karşılayalım. Toplumun bu konuda beklentileri yüksektir. İhmal etmeyelim, cezaevlerinde hasta tutsaklar var, çocuklar var.
“Cezaevinde bunun ötesinde bu ülkede sendikal haklar yasaklı, grev yasaklı. Bu ülkede vicdani ret hakkı yok. Kadın katliamları almış başını gidiyor. Katilleri yani kadınları katledenleri maalesef yargı koruyor.
“Yargıda hakim olan erkek egemen zihniyetin kırılmasına yönelik herhangi bir ifadeyi de biz bu belgede göremedik.”

İstanbul seçimleri

Temelli, konuşmasında 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul seçimlerine de değindi, bir kez daha partisinin tavrını hatırlattı:

“Nerede bir kayyım varsa onu süpürmeye devam edeceğiz. Duyduk ki İstanbul’da bir kayyım var onu da süpüreceğiz.
“Bizim amacımız AKP-MHP blokunu geriletmektir. HDP olarak 23 Haziran’da da tüm halklarımızla, emekçilerle, kadınlarla birlikte YSK marifetiyle el konulmuş, çalınmış belediyelerimizi geri alma mücadelemizi sürdüreceğiz.
“Eğer İstanbul seçmeniyseniz buradan herkese sesleniyorum; nerede olursak olalım 23 Haziran’da İstanbul’da olalım, oyumuza, irademize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım.”

“Öcalan’a kulak verin”

Temelli, iktidarın 23 Haziran seçimlerinden önce sınır ötesi harekat başlattığını hatırlatarak, “İçeride, dışarıda Kürtlere karşı savaş politikaları ile bir çözümsüzlük politikasını sürdürmeye devam ediyorlar” dedi ve her şeye rağmen demokratik çözümden yana olacaklarının altını çizdi.

Abdullah Öcalan’ın açlık grevi ve ölüm oruçları eylemlerinin ardından yaptığı görüşmelerde verdiği mesajları da hatırlatan Temelli, şunları söyledi:

“Sayın Öcalan’ın mesajları ile kamuoyu toplum buluşmuştur. Önemli mesajlardır. Tam da bu çözümsüzlüğe karşılık bir çözümü işaret eden, bir çözümü yeniden bize hatırlatan mesajlardır.
“2013’ü bize işaret etmiştir. 2013’ten bugüne yapamadıklarımızla bizi yüzleşmeye davet etmiştir.
“Ülkede Kürt meselesinin çözümü olmadan diğer meselelerin çözümünün olmayacağını geride bıraktığımız 4 yılda hep birlikte yaşadık. Bu meselenin çözümü muhatapları ile olur.
“Kürt meselesinin çözümünde bakacağınız muhatap Sayın Öcalan’dır. Hem 2 Mayıs hem de 22 Mayıs’ta Ada’dan gelen mesajlar da bizim tezimizi doğrulamıştır.
“Toplumsal uzlaşıdan, demokratik müzakereden, onurlu bir barıştan bahseden mesajlar gelmiştir.
“O yüzden diyoruz ki bu meselenin çözümü için Öcalan’a kulak verin, Öcalan ile konuşun. Kendisini demokratik siyasetin içinde gören tüm partilere, STK’lere bu çağrıyı yapıyoruz.
“Demokratik Cumhuriyeti var etmek istiyorsak o zaman çözümün parçası olmak zorundayız.
“Bu iktidarın yaptırımlarına mahkum değiliz. Bu iktidara rağmen AKP-MHP faşist bloğuna rağmen demokratik çözümü demokrasi güçleri ile var edebiliriz, var edeceğiz de.
“Şimdi onurlu bir barışı inşa etme zamanıdır. Şimdi demokratik cumhuriyeti inşa etme zamanıdır.
“O yüzden de ‘demokrasi ittifakı’ diyoruz. O yüzden de herkesi demokrasi ittifakında buluşmaya çağırıyoruz.”

Öcalan’dan bir kez daha ‘çözüm’ mesajı: Yeni bir yöntem geliştirilmeli


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu'ndan İstanbul'da 'hayatı kolaylaştıracak çözümler'
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Bu ülkede işsizler intihar ediyor, Lale Devri’ni yaşayanlar haberdar mı?