Ana SayfaGüncelTürkiye ‘basın özgürlüğü’nde yine sınıfta kaldı

Türkiye ‘basın özgürlüğü’nde yine sınıfta kaldı

HABER MERKEZİ – Düşünce kuruluşu Freedom House’ın dünya genelinde basın özgürlüğünü değerlendirdiği yıllık raporu göre Türkiye, “kısmen özgür” ülkeler arasında yer aldı.

Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Özgürlük Evi (Freedom House), “Özgürlük ve Basın 2019” başlıklı raporunu açıkladı.

Dünya genelinde son 10 yılda basın özgürlüğünün gerilediğine dikkat çekilen raporda, Türkiye bu yıl da basın özgürlüğünde sınıfta kalan ülkeler arasında yer aldı.

2019 raporunda da “kısmen özgür’’ ülkeler arasında yer verdiği Türkiye’yi değerlendiren Freedom House, son dönemde internet haberciliğinin öneminin giderek daha da arttığına işaret etti.

Raporda Türkiye’de, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte yaklaşık 150 medya kuruluşunun kapatıldığı, yüzlerce gazetecinin hukuki dayanak olmaksızın yargılandıkları hatırlatıldı.

Bu gelişmeler sonucunda ise çok sayıda gazetecinin çevrimiçi gazeteciliğe yöneldiği belirtildi.

“Basın özgürlüğünün aniden ve şiddetli biçimde düştüğü ülkelerde internet önemli bir platform. 2016’daki darbe girişiminden bu yana Türkiye’de 150 basın kuruluşu kapatıldı, yüzlerce gazeteci terörizmi destekleme gibi sahte suçlamalara maruz kaldı. Bunun sonucu olarak da basın çalışanları internete kaydı.”

Raporda, Türkiye gibi basın özgürlüğünün kısa zamanda çok büyük gerileme gösterdiği ülkelerde, artık halkın sadece dörtte birinin basına güven duyduğu da vurgulandı.


Raporla ilgili daha fazla bilgiye buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YSK İstanbul'daki 13 seçim müdürünü başka illerde görevlendirdi
Sonraki Haber
Danimarka seçimi: Sosyal Demokratlar kazandı, kaybeden Liberaller