Ana SayfaÇalışma YaşamıValilik kararıyla Artvin’e sokulmayan Iğdırlı yaylacıların 150 koyunu yolda öldü

Valilik kararıyla Artvin’e sokulmayan Iğdırlı yaylacıların 150 koyunu yolda öldü

HABER MERKEZİ – Valilik kararıyla Artvin Şavşat yaylalarına girmelerine izin verilmeyen Iğdırlı yaylacıların 150 koyunu açlık ve susuzluk nedeniyle öldü. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuyu Meclis’e taşıdı, “Iğdırlı Kürt yaylacıların Artvin Şavşat yaylalarına gitmesine neden izin verilmemiştir?” diye sordu.

Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Aşağı ve Yukarı Çamurlu köylülerinin, Artvin Valiliği’nin kararıyla Şavşat’ta ihale usulü kiraladıkları meralara hayvanlarının götürülmesine izin verilmedi.

Iğdırlı yaylacılar her yıl olduğu gibi bu yıl da Şavşat’taki yaylalardan ihale usulü 120 günlük 3265 metre karelik mera kiraladılar.

21 Haziran 2019 tarihinde Mehmet Tuza, Koço Tigra, Hüseyin Bedir ve Yusuf Bedir isimli yurttaşlar hayvanlarını Artvin’de kiraladıkları meralara götürmek istediler ancak Iğdırlı yaylacılar bu yıl Artvin Valiliği’nin engeli ile karşılaştı.

Valilik kararı ile kente girişlerine izin verilmedi. Konu HDP tarafından Meclis gündemine de taşındı.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiği, yaylacıların kente alınmamasını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Mehmet Tuz’un ifadelerini hatırlatan Kılıç-Koçyiğit, Iğdırlı yaylacıların jandarma zoruyla Artvin il sınırından geri gönderildiğini belirtti.

Iğdırlı yaylacıların kamyonlara bindirdikleri hayvanlarla saatlerce molasız yolculuk yapmak zorunda bırakıldığını vurgulayan HDP’li vekil, Valiliğin kararıyla gerçekleşen bu yolculuk esnasında yaklaşık 150 koyunun susuzluk, açlık ve sıcaktan dolayı yaşamını yitirdiğini hatırlattı; bu olaydan sonra çok sayıda hayvanın sarılık hastalığına yakalandığını da belirtti.

Kılıç-Koçyiğit, Bakan Pakdemirli’ye, “Iğdırlı Kürt yaylacıların Artvin Şavşat yaylalarına gitmesine neden izin verilmemiştir? Artvin Valiliği hangi yasal gerekçeye dayanarak böyle bir karar almıştır?” diye sordu. Ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:

  • Yaylacıların 35 saatlik yolculuğu boyunca Artvin, Ardahan ve Kars il sınırında hayvanlarına yiyecek ve içecek için kamyonlardan indirilmesine izin verilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Tam 35 saat boyunca koyunlarına yiyecek ve içecek veremeyen yaylacılar köylerine ulaştıklarında, 150 civarında koyunun susuzluk, açlık ve sıcaktan öldüğünü tespit etmiştir. Bu zarardan dolayı valilere idari ve adli soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
  • Valilerin haksız ve hukuksuz uygulamaları nedeniyle Iğdırlı yaylacıların mağduriyetleri giderilecek midir? Yaylacıların mağduriyetlerinin giderilmesi için maddi ve manevi zarar tespit çalışmanız var mıdır? Bu tür bir durumun bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler alacaksınız?
  • Artvin’in yaylarına Iğdır dışında başka illerden yaylacılar da gitmekte midir? Gitmekte ise hangi illerden gidilmektedir?



Önceki Haber
Karamollaoğlu: AK Parti'de çözülme ve kopuşlar başladı
Sonraki Haber
Azadiya Welat çalışanı Nizamettin Yılmaz tahliye edildi