Ana SayfaGüncelYeni askerlik sistemi yasası Meclis’te kabul edildi

Yeni askerlik sistemi yasası Meclis’te kabul edildi

HABER MERKEZİ – Yeni askerlik sistemine ilişkin düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla, askerlik süresi 6 aya inecek ve bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getirilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi sonrasında yaklaşık 100 bin kişinin terhis olması bekleniyor.

Bedelli askerliğin kalıcı hale getiren yeni askerlik sistemiyle ilgili düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda 335 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Söz konusu yasa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylayıp Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek.

65 maddeden oluşan yeni düzenlemeye göre, askerlik süresi 6 aya iniyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 100 bin kişinin terhis olması bekleniyor.

Detaylar ise şöyle:

  • ‘Yoklama kaçağı’ ve bakaya kalanlar bedelliden faydalanamayacak. Kanun yürürlüğe girmeden ‘yoklama kaçağı’ ya da bakaya olanlar bir seferliğine bedelliden faydalanabilecekler.
  • 20 yaş üstündekiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli başvurusunun ‘planlanandan yüksek olması’ durumunda kura çekimi yapılacak.
  • Askere alınanlar 1 ay temel eğitime müteakip 5 ay görev yapacak. Bunun sonunda ‘Kalmak ister misiniz?’ diye sorulacak. Kalınması durumunda askerlik 6 ay daha devam edecek.
  • Lisans ve lisansüstü eğitim yapanlar yedek subay olabilecek. Bu durumda 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. İsterlerse subaylığa geçebilecekler.
  • Meslek yüksekokulu mezunları ise yedek astsubay olabilecek. Elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık gibi alanlarda mesleklerine devam edecekler.



Önceki Haber
Oyuncu Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Avukat Armanç Arkaş’ın öldürülmesine ilişkin bir tutuklama