Ana SayfaGüncelYıldırım ‘Kürdistan’a açıklama getirdi, HDP tepkili

Yıldırım ‘Kürdistan’a açıklama getirdi, HDP tepkili

HABER MERKEZİ – Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Yıldırım, seçim öncesi Diyarbakır’da sarf ettiği “Kürdistan” söylemi için “Atatürk’ün söylemidir” dedi. HDP ise Yıldırım’ın sözlerine “Kürtler çok iyi biliyor, git Saray’a anlat” diyerek yanıt verdi.

Cumhur İttifakı’nın AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Diyarbakır ziyaretinde kullandığı “Kürdistan mebusu vardı” ifadesiyle ilgili konuştu.

“Kürdistan” söyleminin Mustafa Kemal Atatürk’e ait olduğunu söyleyen Yıldırım, “Benim ifade ettiğim bundan ibaret” dedi. Açıklaması şöyle:

“Kürdistan sözü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetin kurulmasından önce İstiklal mücadelesi için bölgeden gelen temsilciler için kullandığı sözdür. Benim ifade ettiğim bundan ibaret.
“Bu ülkenin her karış toprağında yaşayan insanlar, vatandaşlarımız bizim birinci sınıf vatandaşlarımızdır. Hiç kimse Kürtleri ötekileştirmeye çalışmasın biz etle kemik gibiyiz. Birbirimizden ayrılmayız, binlerce yıl bu topraklarda birlikte yaşadık, kader birliği yaptık. Bundan sonra da inadına bir ve beraber olacağız, kardeş olacağız. Ay Yıldızlı bayrağımızın altında hür ve bağımsız yaşayacağız. Bu kadar açık ve net söylüyorum.”

Yıldırım’ın bu açıklamasına HDP’den tepki geldi. Partinin Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan,  “Meclis’te Kürdistan mebusları olduğunu zaten Kürtler çok iyi biliyor. Bunu git Saray’a anlat” dedi.

Yıldırım’ın Meclis Başkanı olduğu dönemde “Kürdistan”, “Kürt coğrafyası” terimlerinin geçtiği soru önergelerinin “kaba ve yaralayıcı” olarak değerlendirilip reddedildiğini anımsatan Kurtulan, “Osman Baydemir arkadaşımızın Genel Kurul’da Kürdistan sözünü kullandığı için 2 gün Meclisten uzaklaştırma ve maaşının yarısına el konulduğunu Binali Yıldırım’a hatırlatmak isteriz” dedi.

“Kürtler artık eski Kürtler değil, bu çok geride kaldı. Dönemsel olarak Diyarbakır’a gitmek, oradan ‘Kürdistan’ lafını kullanmak bazı dönemler önem teşkil etmiştir ama bu dönem o dönem değil.
“Binali Yıldırım’a şunu söylemek isterim; Diyarbakırlılar, Mustafa Kemal’in Kürdistan mebusları ile toplanmasını ve bu Meclis’te Kürdistan mebusları olduğunu zaten çok iyi biliyor. Bunu gitsin Saray’a anlatsın, bunu gelsin burada bu Meclis’te anlatsın. Kürtler zaten bunu biliyor. Diyarbakır halkı zaten bunu biliyor. Gereğinin yapılması için mücadele ediyorlar.”

Kurtulan bu sözlerinin ardından partisinin 23 Haziran’da takınacağı tutumu yineledi.

Demokrasi İttifakı için çalıştıklarını vurgulayan Kurtulan, “Kürtler Türkiye’de demokrasinin tesisi için, barış için sandığa gidecekler, sandığa gidene kadar da çok yoğun çalışacaklardır” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İş cinayeti: Kestiği ağaç üzerine devrilen işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Hatay’da eski IŞİD’liye kitlesel cenaze töreni düzenlendi, konu Meclis gündeminde