Ana SayfaGüncelYıldırım’ın ‘Fırat’ın doğusunu temizleme’ sözüne HDP’den tepki

Yıldırım’ın ‘Fırat’ın doğusunu temizleme’ sözüne HDP’den tepki

HABER MERKEZİ – Dün akşamki ortak yayında Suriyeli mülteciler sorusu üzerine “Fırat’ın doğusunu temizleyip oraya göndereceğiz” diyen Binali Yıldırım’a HDP’den tepki geldi. Partinin Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “31 Mart öncesi ‘defolun gidin’ zihniyeti ile ‘Fıratın doğusunu temizleyeceğiz’ arasında zerre kadar bir fark yoktur” dedi. Oluç ayrıca “Türkiye aşığı Kürt kökenli seçmen” sözlerinden ötürü programın moderatörü İsmail Küçükkaya’ya da tepkisini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te yaptığı basın toplantısında, Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’ın dün akşam katıldıkları ortak yayına ilişkin konuştu.

Dünkü yayında moderatör İsmail Küçükkaya’nın adaylara yönelttiği “Suriyeli mülteciler sorununu nasıl çözeceksiniz?” sorusuna Yıldırım, “Suriyeli göçmenler geçici, gidecekler; Afrin harekatını yaptık, bir kısmı oraya gitti, Fırat’ın doğusunu da temizleyip diğerlerini de oraya göndereceğiz” demişti.

Oluç bu açıklaması üzerinden Yıldırım’a tepki gösterdi, seçmene seslendi.

Yıldırım sözlerini hatırlatan Oluç, “Yine görevleri karıştırdı; siz nereye adaysınız?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Fırat’ın doğusunu kiminle temizleyeceksiniz, belediye zabıtalarıyla mı? Nereye aday olduğunuzu unuttunuz. İstanbul halkına hizmet için aday oldunuz, Fırat’ın doğusunu temizlemekten bahsediyorsunuz.
“Fırat’ın doğusundan kimi temizleyeceksiniz? Fırat’ın doğusunda yaşayan Kürt halkına yönelik düşmanca tutumunuzu Kürt seçmeni duymadı mı? Diyarbakır’da iki tane Kürtçe cümle kurmakla, ‘Kürdistan’ demekle İstanbul’daki Kürt seçmeni kandırabileceğinizi düşünmeniz çok büyük bir tuhaflık.
“Sizin ‘Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz’ sözünüzü Diyarbakırlı, Mardinli, Şırnaklı bütün Kürtler ve elbette İstanbul’da yaşayan milyonlarca Kürt duydu. Yani Diyarbakır’da, Van’da, Siirt’te akrabası olanları oradan temizleyeceksiniz. Etnik temizlik yapacaksınız. Bunu duydu Kürt seçmen.
“Emin olun 31 Mart öncesi ‘defolun gidin’ zihniyeti ile ‘Fıratın doğusunu temizleyeceğiz’ arasında zerre kadar bir fark yoktur. Kürt seçmen bu söylediklerinizi anladı ve buna uygun davranacaktır. Sizin Diyarbakır’daki iki cümlenizle kimse seçim tavrını değiştirmez, bu tutumunuzu da yutmaz.”

“Türkiye aşığı Kürt kökenli seçmen” sözüne tepki

Oluç ayrıca dünkü yayının moderatörü Küçükkaya’nın “Türkiye aşığı Kürt kökenli seçmen” ifadesine de tepki gösterdi.

“Bizde Kürt’e ‘Kürt’ denir, Alman’a Alman, Fransız’a Fransız, Türk’e Türk dendiği gibi” diyen Oluç, Küçükkaya’ya, “Kürt kökenli ne demek?” diye sordu.

Oluç, “Siz Avrupa’da yaşayan, Türkiye’den gitmiş olan vatandaşlara ‘Türk kökenli’ mi diyorsunuz. İnsanların Kürt olması lafını rahatça kullanamıyor musunuz? Tekrar hatırlatıyorum, Kürt’e ‘Kürt’ denir. ‘Kürt kökenli’ diye bir şey yoktur” diye konuştu.


İmamoğlu ile Yıldırım canlı yayında karşı karşıya geldi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Göç raporu: Yasaklar insanları zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü
Sonraki Haber
Şule Çet'in yaşamını yitirdiği yerde 'sanıksız' keşif yapıldı