Ana SayfaGüncel15 Temmuz: Dışarıda anma ve etkinlik, Meclis’te gerginlik

15 Temmuz: Dışarıda anma ve etkinlik, Meclis’te gerginlik

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. 251 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 196 kişinin yaralandığı darbe girişiminin yıldönümünde anma ve etkinlikler düzenlendi. Meclis’teki özel oturumda ise gerginlik yaşandı; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte Cemaat’i kastederek sarf ettiği “Ne istediler de vermedik?” sözlerinin hatırlatılmasına AKP’liler tepki gösterdi. HDP adına konuşma sırası gelince televizyonlar canlı yayını kesti. Televizyonların vermediği konuşmasında HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Kürt sorunun çözümü darbe süreçlerini önler” dedi. Erdoğan ise İstanbul’da yaptığı konuşmada 15 Temmuz’u anlattı, S-400’lere ve ekonomi konusuna değindi. Erdoğan, “Türkiye’nin, son 17 yılda demokraside ve ekonomide gerçekleştirdiği hamlelerle çağ atladığını inkar edenin gözü görmüyor, kulağı duymuyor, dili lal olmuş demektir” diye konuştu.

Bugün, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin yıldönümü.

Bu kapsamda farklı kentlerde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri düzenleniyor.

İmamoğlu Saraçhane’de konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bulunduğu Saraçhane de bu adreslerden biri.

Saraçhane’deki etkinlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir konuşma gerçekleştirdi.

15 Temmuz için “hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu gerçeğini, Gazi Meclis’imizin önemini ve değerini hatırlama ve hiç unutmadan hatırlatma günü” diyen İmamoğlu, 15 Temmuz’a giden koşulları analiz etmenin önemine vurgu yaptı.

“15 Temmuz’un hain darbecilerinin devlet içerisinde bir virüs gibi yayılmaları uzun yıllar boyunca bu konuda yapılan sayısız uyarılara rağmen gerçekleşmiştir. Bu konuda uyarılar yapanların hakarete uğradıklarına, cezalandırıldıklarına ve bu konuda ne yazık ki hayatlarını yitirdiklerine hep birlikte milletçe tanık olduk. Suçluları bir yana bırakıp onları açığa çıkaranlarla uğraşmak bir milletin yaşabileceği en acı akıl tutulmalarından biridir, ancak maalesef bunu yakın geçmişte yaşadık.
“Ancak bundan yeterince ders aldığımızı söyleyemeyiz. Herkesi kolayca düşman, suçlu ve terörist ilan etmeye dayalı siyaset dilinin gerçek suçlu, düşman ve teröristlerin faaliyetlerini örtmekten başka hiçbir işe yaramadığı herkesçe net olarak anlaşılmalıdır.”

“Hiçbir güç milletin iradesinin üstünde değildir ve olamaz” diye devam eden İmamoğlu, konuşmasının devamında ise 15 Temmuz’da yaşamını yitirenleri andı.

Erdoğan Ankara’da anıta çelenk bıraktı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında Ankara’da Saray’da bulunan “15 Temmuz Şehitler Anıtı”nı ziyaret ederek çelenk bıraktı.

Erdoğan bu akşam saat 20:00’da İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek etkinlikte de yer alacak.

Meclis’teki özel oturumda gerginlik

15 Temmuz’da darbecilerin hedefinde olan TBMM’de de özel bir oturum düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu oturumda yer aldı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın aktardığına göre oturumda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Erdoğan’ın 17-25 Aralık soruşturması sürecinde başbakanken söylediği “Ne istediler de vermedik?” sözlerini hatırlatınca, gerginlik yaşandı.

Özkoç’un konuşması boyunca AKP sıralarından protesto sesleri yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan o konuşma anının videosunu Twitter hesabından paylaştı:

Ayrıca HDP adına konuşma sırası gelince ise televizyonlar canlı yayını kesti.

Oturumda konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Türkiye’nin son 60 yıllık tarihinin askeri, sivil ve siyasi darbeler tarihi olduğunu ve darbelerin demokrasi düşmanlığı olduğunu vurguladı.

15 Temmuz’un ‘göz göre göre’ geldiğini ifade eden Oluç, iktidarı defalarca uyardıklarını ve bunların Meclis Tutanakları’nda da geçtiğini hatırlatarak, darbelerin olmaması için demokratik hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü gibi hakların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Türkiye özgülünde ise Kürt sorununda demokratik ve barışçıl bir çözümün gerçekleştirilmesi yeni darbe ortamlarının doğmaması, darbe süreçlerinin işlememesi için elzem olandır. Çünkü demokrasinin gelişmesi ile Kürt sorununun demokratik çözümü birbirinden ayrılmaz ikilidir.”

Oluç ayrıca Cumhuriyetin demokratikleşmesi için yeni anayasanın temel gündem olması gerektiğini de vurguladı.

Erdoğan İstanbul’da: 17 yılda çağ atladık

Erdoğan Ankara’daki programının arından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuştu.

15 Temmuz’u, o gün ve devamında yaşanan gelişmeleri anlatan Erdoğan, içinden geçilen dönemin ‘gelecek çeyrek asrı, yarım asrı biçimlendirecek öneme sahip olduğunu’ söyledi.

Devamla ABD ile krize neden olan S-400 alımı ve ekonomi konusuna değinen Erdoğan, S-400’lerin alındığını belirterek, “Bu bir taarruz sistemi değildir, bu bir savunma sistemidir. Ülkemize saldırmak isteyenlere karşı S-400’ler en güçlü savunma sistemidir. Bunu inşallah Rusya ile birlikte ortak yatırım olarak yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya’dan S-400 alındığını vurguladıktan sonra Türkiye savunma sanayisinin yüzde 70’inin yerli olduğunu ifade eden Erdoğan, “Nereden nereye” diye seslendi.

Ekonominin kötü gidişatına dair eleştiri ve söylemlere de dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ne diyorlar? (Ekonomi battı, ekonomi bitti…). Buradan tüm milletime sesleniyorum. Bunlarda insaf yok. Bunlar nankör. Şu anda Türkiye’nin 4 bir yanında, içeride, dışarıda terörle bu denli büyük bir mücadeleyi veren Türkiye’ye karşı acaba kimse ya bu mücadele verilirken biz bu mermiler, bu kurşunlar, bu kalkan uçaklar, helikopterler, bunlar fıstık, leblebi bunu mu dağıtıyorlar. Bunların hepsi para değil mi, bunların hepsi ekonomi değil mi? Bunlar ekonomiden buralara harcanmıyor mu?
“Bunlar bedava olmuyor. Bunun bir bedeli, karşılığı var ama bunu şimdi terörizmi arkasına alan siyasi partiler, onlara destek verenler ne diyor? ‘Madem ki böyle yapmayın.’ Yapmayalım da canımızdan daha mı kıymetli. Milletimin refahını düşünmekle mükellefiz. Milletimin huzurun düşünmekle mükellefiz. Onun için de bu süreci devam ettiriyoruz.”

Erdoğan ayrıca “Türkiye’nin, son 17 yılda demokraside ve ekonomide gerçekleştirdiği hamlelerle çağ atladığını inkar edenin gözü görmüyor, kulağı duymuyor, dili lal olmuş demektir” diye de konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Ahmet Kanbal 'adli kontrol' ile serbest bırakıldı
Sonraki Haber
AB'den Türkiye'ye yaptırım kararı: Ekonomiyi daha da kötüleştirecek 4 kritik başlık var