Ana SayfaDünya2018’de savaş ve çatışmalarda 12 binden fazla çocuk hayatını kaybetti

2018’de savaş ve çatışmalarda 12 binden fazla çocuk hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Dünyada devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle 2018’de 12 binden fazla çocuk hayatını kaybetti, 24 binden fazla çocuk da yaralandı. Çocuklar en çok Afganistan, Filistin, Suriye ve Yemen’de yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM tarafından yıllık olarak yayınlanan ve çatışma bölgelerindeki çocukların güvenliğine dair raporunu açıkladı.

Rapora göre, 2018’de savaş ve çatışmalar nedeniyle 12 binden fazla çocuk hayatını kaybetti.

Çocuklar, devlet güçleri ve uluslararası güçlerin saldırıları ve ihlalleri neticesinde hayatını kaybediyor.

Raporda, hayatını kaybeden ve yaralanan 24 binden fazla çocuğa karşı ağır hak ihlalleri, çocukların savaşçı olarak kullanılması, cinsel şiddete maruz kalması ve hastane ya da okullara saldırılar düzenlenmesi gibi durumlara da yer veriliyor.

Rapora göre, geçen yıl özellikle devlet güçleri ve uluslararası güçlerin saldırıları ve ihlalleri neticesinde çocukların hayatlarını kaybettiklerine işaret ediliyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, geçen yıl hayatını kaybeden çocuk sayısı, raporun yayınlanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

Ölümler

  • Çocuklar en çok Afganistan’da hayatını kaybediyor. 2018’de çatışma ve saldırılarda ülkede hayatını kaybedenlerin yüzde 28’ini çocuklar oluşturuyor. Ülkede 3 bin 62 çocuk hayatını kaybetti.
  • Suriye’de bin 854, Yemen’de ise bin 689 çocuk hayatını kaybetti.
  • 2014 yılından bu yana 59 Filistinli çocuk hayatını kaybetti, 2 bin 756 çocuk da yaralandı. Aynı dönemde 6 İsrailli çocuk da yaralandı.
  • Somali’de çatışan gruplar arasında en küçüğü sekiz yaşında olan 2 bin 300 çocuk savaşçı olarak kullanıldı. Çocuklardan bin 865’ini El Şaab örgütü savaşçı olarak kullandı.
  • Nijerya’da ise bin 947 çocuk çeşitli örgütler tarafından savaşçı ve intihar bombacısı olarak kullanıldı.

Cinsel istismar

  • Somali, 2018 yılındaki 331 vakayla çocuklara karşı cinsel şiddetin en çok kayda geçtiği ülke. Ayrıca çocuklara yönelik bin 609 saldırı da rapor edildi.
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise çocuklara yönelik 22 vaka yaşandı.

Okul ve hastanelere saldırı

  • 2018’de okul ve hastanelere yapılan saldırılarda hayatını kaybeden çocuk sayısı 2 bin 13.
  • Suriye’de 225, Afganistan’da ise 254 saldırı yapıldı.

Tutuklanma ve gözaltı

  • Aralık 2018 itibariyle çoğu beş yaşın altındaki bin 248 çocuk Suriye’nin kuzeyinde IŞİD kontrolündeki bölgelerde kamplarda tutuluyorlar.
  • Irak’ta 902 çocuk IŞİD’le bağlantılı oldukları gerekçesiyle hapiste tutuluyor.
  • 203 Filistinli çocuk da İsrail tarafından güvenlik gerekçesi öne sürülerek gözaltında tutuluyor. Bu çocuklardan 114’ü Aralık ayı itibariyle yargılanmayı bekliyorlardı.

Tepkiler

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında yaralanan çocukların sayısındaki artış ve 2018 yılında dünyadaki tüm çocuklara yönelik şiddet olayları ve ölümlerden dolayı kaygı duyduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Silahlı Çatışmalarda Çocukları Gözlem grubu Yemen’de devam eden çatışmalarla ilgili Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona yönelik ifadeleri işaret ederek tepki gösterdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü BM Direktörü Louis Charbonneau, “Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon 2015 yılından bu yana Yemen’deki çocuklara yönelik şiddet olaylarında bir iyileşme olduğuna dair hiçbir kanıt ortaya koymadan durumunu düzeltmeye çalışıyor. Bununla birlikte Genel Sekreter Suudileri ve koalisyonu reformcu ülkeler arasında ‘fena değil’ kategorisinde göstererek adeta dalga geçiyor” dedi.

Silahlı Çatışmalarda Çocukları Gözlem Direktörü Adrianne Lapar da “Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu koalisyonun verdiği boş vaadleri övmenin savaşın çocuklar üzerindeki ölümcül etkilerini görmeyi ve sahadaki gerçekleri baltaladığını” söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hasankeyf’te nöbet eylemine engel: En az 10 gözaltı
Sonraki Haber
İmamoğlu: Çevre ve engelli dostu metro hattı geliyor