Ana SayfaDünyaABD basını: Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi senatörler ‘Türkiye yaptırımları’nı konuşacak

ABD basını: Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi senatörler ‘Türkiye yaptırımları’nı konuşacak

HABER MERKEZİ – Washingon Post, ABD Başkanı Trump’ın, Rusya’dan S-400 alması sonrası Türkiye’ye karşı olası yaptırımları görüşmek üzere Cumhuriyetçi senatörleri Beyaz Saray’a davet ettiğini yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle olası yaptırımları konuşmak için bir grup Cumhuriyetçi senatörü gelecek hafta toplantıya davet etti.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, toplantı 23 Temmuz Salı günü yerel saatle 16.00’da (Türkiye saati ile 23.00) yapılacak.

Gazete, toplantının iki yetkili tarafından doğrulandığını ve Washington Post’un toplantı davetinin bir kopyasını gördüğünü yazdı.

Toplantının sadece üyelere açık olduğu belirtildi.

Habere göre, senatörlere “Başkan Trump adına” gönderilen davetiyenin üzerinde konu başlığı olarak “Türkiye yaptırımları” yazıyor.

Ne oluyor?

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi malzemelerinin sevkiyatı, 12 Temmuz’dan bu yana sürüyor.

Sevkiyatın başlamasına ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, S-400’leri satın alması nedeniyle Türkiye’nin F-35 programına dahil olmasının imkansız hale geldiği belirtilmişti.

Bu açıklamanın hemen ardından da ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin ortak F-35 savaş uçağı programına katılımını askıya aldığını açıklamıştı.

Buna karşın Ankara’dan gelen açıklamada, Washington yönetiminin Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya almasının tek taraflı bir adım olduğu ve hiçbir meşru gerekçeye dayanmadığı belirtilmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz” denilmişti.

Diğer yandan bazı Cumhuriyetçi senatörler ise NATO müttefiki Türkiye’ye karşı sert bir tavır almış durumda.

Öyle ki Cumhuriyetçi senatörler Rick Scott ve Todd Young, Trump yönetimine Türkiye’ye karşı yaptırımlar getirme çağrısında bulunan bir karar tasarısı sunmuştu.

Tasarının kabul edilmesi durumunda Türkiye’ye ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında belirlenen yaptırımların tamamen uygulanması’ öngörülüyor.

Tasarıda ayrıca, “NATO üyesi ülkelerin, Rusya’yla ilişkilerinin düzeyini göz önüne alarak Türkiye’nin NATO’da gelecekteki rolünü tartışmaya açma ihtiyacına” vurgu yapılıyor.

Hangi yaptırımlar gelebilir?

Peki, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören ve kısa adıyla CAATSA olarak bilinen yasa ne diyor?

2 Ağustos 2017’de ABD Başkanı Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya’nın savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor.

Türkiye’ye Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

Trump yasa gereği CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması

ABD Başkanı yasa gereği en fazla 180 gün boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, bu sürenin sona ermesinden en fazla 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor.

CAATSA Başkan’ın yaptırımlardan muafiyet tanıma kararı vermesi halinde bunu Kongre’nin değerlendirmesine sunmasını şart koşuyor.


Karınca, BBC, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gezi Davası'nı aktaran siteye erişim engeli
Sonraki Haber
Türkiye'den dört yönetmen de var: Saraybosna Film Festivali’nin programı açıklandı