Ana SayfaDünyaABD’de halk göçmenler için ayakta

ABD’de halk göçmenler için ayakta

HABER MERKEZİ – ABD’nin birçok kentinde Trump’ın iki bin göçmen aileyi sınırdışı etme kararı protesto ediliyor. Eylemler ülke geneline yayılmış durumda.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) binlerce protestocu ülke genelinde Donald Trump yönetiminin göçmen politikasını yürüyüşlerle protesto ediyor.

Uygulamaya konulan göçmen politikasına göre Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) birçok kentte baskınlarla iki bin belgesiz göçmeni yakalayıp gözaltına alacak ve sınır dışı edecek.

Protestoların merkezlerinden biri Şikago. Kentte binlerce eylemci Trump yönetiminin göçmen politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Eylemciler, yönetimin göçmenlere yönelik planlanmış toplama politikalarını protesto etti. Cumartesi gerçekleşen yürüyüşte Başkan Trump’la birlikte ICE’ı eleştiren sloganlar da atıldı.

Eylemcilerin çoğu “Kafeste çocuklara hayır” ve “ICE’ı durdurun” yazan dövizler taşıdı.

Yürüyüşle ilgili açıklama yapan polis sözcüsünün verdiği bilgiye göre yürüyüş barışçıldı ve herhangi bir tutuklama olmadı. Eyleme 5 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Yürüyüş ICE’ın göçmen toplama baskınlarının başlangıcından önceki güne denk geldi.

Şikago kentinde geçtiğimiz Perşembe günü de Sınır dışına Karşı Örgütlü Topluluklar (OCAD) tarafından bir eylem gerçekleştirilmişti. Yapılan açıklamda göçmen toplululuklarının ve ailelerin korku içinde olduğu belirtilmişti.

Phoenix ve Denver’da da eylemler

Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu göçmen politikası başka şehirlerde de protesto edildi.

Phoenix kenti Pazar günü gerçekleşecek olan göç protestolarının düzenleneceği kentler arasında yer almamasına rağmen, Cuma gecesi  onlarca eylemci, kent merkezinde bir sokağı bloke edip raylı ulaşımı engelledi.

Olaylar üzerine polis 16 kişiyi gözaltına aldı.

Cuma günü Denver kentinde de 2 bin kişinin katıldığı bir eylem düzenlenmişti.

Geçtiğimiz hafta artan eylemler Haziran ayından beri devam ediyor. Washington kentinde 28 Haziran’da düzenlenen uygulama karşıtı eylemlerde polis 575 kişiyi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar “yasa dışı gösteri düzenlemek” ile suçlanmıştı.

Gözaltına alınan eylemcilerin çoğunu kadınlar oluşturuyordu.

Trump uygulamayı iki hafta ertelemişti

Baskınlar normalde Haziran ayında başlayacaktı fakat Demokratların talebi üzerine Trump sorunun kongrede görüşülüp çözüme bağlanması amacıyla uygulamayı iki hafta ertelemişti.

Bununla birlikte Trump Kongre sorunu çözmekte başarısız olursa uygulamayı başlatacağı tehdidinde bulunmuştu.

Şimdiyse Trump’ın verdiği süre dolmuş durumda.

ICE ise geçen hafta Atlanta, Baltimore, Şikago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New Orleans, New York ve  San Francisco şehirlerinde baskınlar düzenleyeceğini duyurmuştu.

Trump daha önce attığı twitte düzenlemenin göçmen yasasını uygulamak için gerekli olduğunu ve yasadışı olan göçmenleri hedef aldığını açıklamıştı.

Cumartesi ülke çapında gerçekleşen protestolarda ise eylemciler Trump yönetiminin baskınları göçmen topluluklarını ve çocukları ABD vatandaşı olan aileleri yıldırma aracı olarak kullandığını ileri sürdüler.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde kamu politikası profesörü olan Robert Suro’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, Trump yönetimi uygulamayı göçmenlere karşı bir korku aracı olarak kullanıyor ve bu tutum sorunu çözmekte bir işe yaramıyor.

Suro’nun verdiği bilgilere göre ABD’de hakkında sınır dışı kararı olan 1 milyon belgesiz göçmen bulunuyor ve ICE’ın baskı düzenleyeceği  bin aile ise bu sayının sadece yüzde 0,2’sini oluşturuyor.

Yerel yöneticiler göçmenleri destekliyor

Birçok yerel yönetici Trumpın uygulamaya koyduğu göçmen karşıtı düzenlemeyi reddediyor ve ICE’ın göçmenlere yönelik baskınlarına yardım etmeyeceklerini ifade ediyor.

San Fransisco, Denver ve Atalanta belediye başkanları uygulamaya karşı olduklarını ve ICE baskınlarına yardımcı olmayacaklarını açıkladılar.

Göçmenleri sınır dışı etme uygulamasına karşı eylemler bugün de devam edecek.


Karınca, Vox, AP, WP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adorno ve Eco’nun gözlüğünden sızan hakikat ve Nurdoğan Rigel – Atakan Yorulmaz
Sonraki Haber
Konu ekonomi: Erdoğan, Şimşek'le bir araya geldi