Ana SayfaDünyaABD’den İran’a yeni tehdit

ABD’den İran’a yeni tehdit

HABER MERKEZİ – İran’ın uranyum zenginleştirme limitini aşması üzerine ABD Başkanı Trump, tehdit içeren bir mesaj paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden, zenginleştirilmiş uranyum stok limitini aşacağını söyleyen İran’a yönelik bir açıklama yaptı.

“İran yeni bir uyarı yayımladı. Ruhani, eğer yeni bir nükleer anlaşma yoksa zenginleştirilmiş uranyum miktarını istedikleri miktarda artıracaklarını söylüyor. Yaptığın tehditler konusunda dikkatli ol İran; o tehditler daha önce kimseye olmadığı kadar dönüp yine sana zarar verebilir.”

İran yönetimi hafta başında, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üzerine çıkardığını duyurmuştu.

Tahran yönetimi yüzde 3,67 zenginleştirilmiş uranyum seviyesini nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogram stok limitinin üzerine çıkarmıştı.

Trump, bu açıklama üzerine İran’a, “Ateşle oynuyorlar” ifadesiyle tepki göstermiş, Beyaz Saray ile ABD Dışişleri Bakanlığı da ayrı ayrı açıklamalarla İran’ın kararını kınamıştı.

Uranyumu zenginleştirme limitinin aşılması ne anlama geliyor ?

İran’ın, nükleer silah başlığı yapabilmesi için yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum biriktirtirmesi erekiyor.

Bunun içinse ilk adım olarak, yüzde 3,6 gibi düşük bir oranda zenginleştirilmiş uranyuma sahip olması gerekiyor.

26 Haziran’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu UAEK, İran’ın nükleer anlaşma sınırı olan 202.8 kilogram sınırına yaklaştığını ve 200 kilogram civarında uranyum zenginleştirdiğini teyit etmişti.

ABD-İran gerilimi

ABD ile İran arasındaki gerginlik, Trump’ın geçen yıl tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran yönetimine yeni yaptırımlar getirmesiyle yeniden tırmanmıştı.

ABD, Umman Körfezi’nde geçen hafta iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan da İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise saldırılarla ilişkisinin olmadığını belirtiyor.

Washington yönetimi, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının ardından Ortadoğu’ya ek bin asker gönderme kararı almıştı.

Ayrıca İran’ın RQ-4 Global Hawk tipi insansız hava aracını vurması nedeniyle bölgede gerilimi daha da artırmıştı.

Trump, İran’ın ülkesine ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından misillemede bulunmaya hazırlandıklarını ancak böyle bir saldırının 150 insanın ölümüne neden olacağını öğrendikten sonra, planlanan saldırıyı 10 dakika kala durdurduğunu belirtmişti.

Son olarak Amerikan basını ise Washington’ın Tahran’ın silah kontrol sistemlerine siber saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.