Ana SayfaDünyaABD’li senatörlerden Trump’a: Türkiye’ye CAATSA kapsamındaki yaptırımlar uygulansın

ABD’li senatörlerden Trump’a: Türkiye’ye CAATSA kapsamındaki yaptırımlar uygulansın

HABER MERKEZİ – ABD’li senatörler, Türkiye’ye Rusya’dan S-400’leri teslim almaya başlamasından dolayı yaptırım uygulanmasını istedi. Ortak açıklamada, “Başkan Trump’ı CAATSA kapsamındaki yaptırımları yasanın gerektirdiği şekilde tam olarak uygulamaya çağırıyoruz” denildi. Diğer yandan Ankara’dan gelen açıklamada, S-400’lerin sevkiyatının bugün de devam ettiği bildirildi.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemeleri, dün Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Mürted hava üssüne getirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise S-400 teslimatının başlaması hakkında “planlı uçakların tamamı geldi ve bugünkü faaliyetler tamamlandı” dedi ve teslimat sürecinin devam edeceğini söyledi.

Rusya’dan da benzer bir açıklama yapılırken, bir NATO yetkilisi Türkiye’nin bu kararından ötürü ‘endişeli’ olduklarını dile getirdi.

S-400’lerin Türkiye’ye sevkiyatı ile ilgili ABD’den ilk açıklama ise Savunma Bakanı Vekili Mark Esper’den geldi.

Esper, ülkesinin pozisyonunun değişmediğini, S-400’lere sahip olduğu sürece Türkiye’nin ABD’den F-35 savaş uçaklarını alamayacağını yineledi.

İkinci grup malzemeler de geldi

Bugün ise S-400 hava savunma sisteminin ikinci grup malzemelerinin de Ankara’ya intikal ettiği bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatı devam etmektedir. Bu kapsamda dördüncü uçak Mürted Hava Meydanı’na indi” denildi.

Rusya’nın haber ajansı TASS ise ismini açıklamayan bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, teslimatın üçüncü kısmının yaz sonunda yapılacağını ve 120 adet güdümlü füzenin yük gemileri ile taşınacağını belirtti.

ABD’li senatörlerden Trump’a yaptırım çağrısı

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler ve Dış İlişkiler komisyonlarının liderleri ise Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini teslim almaya başlamasından dolayı tepki gösterdi.

Her iki komisyonun başkan ve kıdemli üyelerinden oluşan dört senatör ortak açıklama yaparak, ABD Başkanı Donald Trump’a Türkiye’ye yaptırım uygulaması için çağrıda bulundu.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400’leri Rusya’dan kabul ederek, Türkiye’nin güvenliği, ekonomik refahı ve NATO ittifakının bütünlüğü pahasına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le tehlikeli bir ortaklığı seçti” ifadesi kullanıldı.

Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risch ve Bob Menendez imzalı açıklamada, “Erdoğan’ın yanlış yönlendirilmiş biçimde S-400 alımının sonuçları olmalı. Bu alım, Putin’in Rusya’sıyla stratejik işbirliğini öngören rahatsız edici işaretler verirken, F-35 programına da bir tehdit niteliğinde” denildi.

“Bunun neticesinde, Başkan Trump’ı CAATSA kapsamındaki yaptırımları yasanın gerektirdiği şekilde tam olarak uygulamaya çağırıyoruz.
Savunma Bakanlığı’na da, tüm F-35 materyallerinin (Türkiye’ye) teslimatı halen askıya alınmış olsa da, Türkiye’nin F-35 programına katılımını sona erdirmeye yönelik işlemi hayata geçirmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğuna işaret eden dört senatör, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin ekonomik refahı ve NATO ittifakının güvenliği pahasına Vladimir Putin’le bağlarını derinleştirmekte ısrar etmeyi sürdürmesi halinde, işbirliğimizin kalıcı şekilde ilerletilmesi mümkün değildir” değerlendirmesinde de bulundu.


S-400 teslimatı başladı, Türkiye’yi hangi yaptırımlar bekliyor?


Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa: CAATSA 

Peki, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören ve kısa adıyla CAATSA olarak bilinen yasa ne diyor?

2 Ağustos 2017’de ABD Başkanı Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren “ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası” (CAATSA) İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya’nın savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor.

Türkiye’ye Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

Trump yasa gereği CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması

ABD Başkanı yasa gereği en fazla 180 gün boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, bu sürenin sona ermesinden en fazla 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor.

CAATSA Başkan’ın yaptırımlardan muafiyet tanıma kararı vermesi halinde bunu Kongre’nin değerlendirmesine sunmasını şart koşuyor.


Karınca, DW, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim değişikliği: 30 yıl içinde 'İstanbul Roma'ya, Ankara Taşkent'e benzeyebilir'
Sonraki Haber
HDP: Zilan Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız