Ana SayfaGüncelAladağ Katliamı Davası: Tüm yöneticilere hapis cezası

Aladağ Katliamı Davası: Tüm yöneticilere hapis cezası

HABER MERKEZİ – Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili açılan davanın karar duruşmasında bütün yöneticilere hapis cezası verildi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi ve 24 öğrencinin yaralanmasına ilişkin açılan davanın onuncu duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi yaşamını yitiren çocukların aileleri, Adana Barosu, Eğitim Sen, Sosyal Haklar Derneği ve çok sayıda kişi duruşmanın yapılacağı Kozan Ticaret Odası önüne yürüyüş düzenledi.

Burada açıklama yapan avukat Can Atalay, “her açıdan korunan Süleymancılar Cemaati’ne ve siyasilere rağmen ailelerin çocuklarının hesabını sormaya devam ettiklerini” dile getirdi.

‘Yoksul çocukların okumaya hakkı yok mu?’

Sanıkların 1 yıl bile tutuklu kalmamasına isyan eden Atalay, “Eğitim cemaatlere mi teslim ediliyor? Yoksul çocuğunun okuma hakkı yok mu?” diye sordu.

Bu davanın bir ‘eğitim hakkı’ davası olduğunu belirten Atalay, “Eğitimi Süleymancılara emanet edenler bu vebalin altında ezilecek. Bu dava eğitim hakkı davası. 12 kız çocuğu şahsında bu ülkede okumak isteyen yoksul çocukların davası. Yoksul insanların kız çocuklarını okutmaya çalışma davasıdır” dedi.

Açıklamanın ardından kitle duruşmanın başlayacağı salona geçti.

Mütalaa tekrar edildi

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar ile aileler ve avukatları katıldı.

Geçen duruşmada iddia makamı esasa ilişkin mütalaasında yurt müdürü ile yurdun bağlı olduğu derneğin başkanının da aralarında bulunduğu yedi sanığın 2 yıldan 15 yıla kadar, dokuz sanığın ise 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması, iki sanığın da beraatına karar verilmesini talep etmişti.

Sanık avukatları da iddia makamının esasa ilişkin mütalaasına karşı yazılı savunmalarını heyete sundu. İddia makamı duruşmada geçen duruşmada ifade ettiği mütalaasını yineledi.

Ardından söz alan aileler, başta yurt müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ve sorumlulardan şikayetçi olup cezalandırılmalarını istedi.

Aile ve avukatları ile sanık avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararı açıkladı.

Mahkeme, yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdür yardımcısı Sanık Mahmut Deniz 10 yıl ve dernek yöneticisi sanıkların 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Kamu görevlisi sanıklar hakkında ‘ölüme sebebiyet olma’ suçundan beraat kararı verilirken, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan cezalandırılmasına karar verildi.


Bu haberi MA ve Evrensel’den derledik.