Ana SayfaDünyaAmazonlarda ormansızlaşma yüzde 88’e çıktı

Amazonlarda ormansızlaşma yüzde 88’e çıktı

HABER MERKEZİ – Amazonlarda ormansızlaşma artıyor. Haziran ayında ormansızlaşma oranı yüzde 88’e çıkarken, yaşam savunucuları Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun çevre koruma konusundaki açıklamalarının ormansızlaşmada etkili olduğunu söylüyor.

Dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazonların yüzde 60’ını topraklarında bulunduran Brezilya’da ormansızlaşma 920 kilometre kareye ulaştı.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne (INPE) göre ormansızlaşma, Haziran ayında yüzde 88,4 oranına yükseldi.

DW Türkçe’nin haberine göre ormansızlaşma oranının son 12 aylık dönemde geçen yılın üzerinde olduğu belirtildi.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles ‘yasa dışı ormansızlaşma’ ile mücadele için tüm önlemleri aldıklarını savunarak, Amazonlara bu hafta 17 tane kolluk gücü gönderdiklerini söyledi.

Sorumlusu Bolsonaro

Yaşam savunucuları ve ekoljistler ise ormansızlaşmanın artmasında ülkenin yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun payı olduğunu vurguluyor.

Brezilya’daki sivil toplum kuruluşu Imazon’dan araştırmacı Paulo Barreto “Bolsonaro durumu fenalaştırdı. Çok güçlü sözlü bir saldırıda bulundu” dedi.

Greenpeace orman stratejisti Paulo Adario da Bolsonaro yönetimi altında ormansızlaşmanın kötüye gideceği yönünde tüm işaretlerin bulunduğunu belirtti.

“En son son veriler geldiğinde, bu veriler gerçekten çok yüksek ise, bu Bolsonaro için bir kabus olacak. Hem Brezilya hem de uluslararası bakış açısına göre bu çok önemli, çünkü Amazonlar bir ikon.”

Bolsonaro hakkında

Ülkedeki son seçimde Sosyal Liberal Parti’nin aşırı sağcı adayı Jair Bolsonaro, İşçi Partisi’nin solcu adayı Fernando Haddad’ı oyların yüzde 55’ini alarak geride bırakmış, 1 Ocak 2019 tarihinde göreve başlamıştı.

Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro, suçlulara ‘normal insanlar’ gibi muamele edilemeyeceğini dile getirerek insan hakları gruplarının tepkisini üstüne çekmişti.

Kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi açıklamalarıyla tanınan Bolsonaro aynı zamanda askeri diktatörlük dönemindeki işkenceleri ve cinayetleri savunuyor.

Aşırı sağcı Bolsonaro’nun göreve başlamasından bu yana tarım ve madencilik sektörlerini desteklemek için çevre koruma konusundaki kontrolleri gevşetmeye çalıştığı bildiriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BM'de Libya'daki saldırının kınanmasına ABD engeli
Sonraki Haber
İş cinayetleri: Yılın ilk altı ayında en az 840 işçi yaşamını yitirdi