Ana SayfaSporAmedspor yönetimine giren iki kadın futbolcu eril anlayışa meydan okuyor

Amedspor yönetimine giren iki kadın futbolcu eril anlayışa meydan okuyor

HABER MERKEZİ – Amedspor Kadın Futbol Takımı’nda bir dönem forma giyen Zelal Bal ve Dilan Bayoğlu, yapılan kongrede kulübün yönetimine girdi. Futbolun da cinsiyetçi bir alan olduğunu belirten Bal, bunu kırmanın tek yolunun kadınların bu alanda daha fazla aktif olmasından geçtiğini söylüyor.

Amedspor Kadın Futbol Takımı’nda 2012-2017 yılları arasında oynayan Zelal Bal ve Dilan Bayoğlu, geçtiğimiz günlerde 2’nci Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren Amedspor’ın yönetimine seçildi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan kadınlar, futboldaki eril anlayışa karşı mücadele edeceklerini söylüyor.

Zelal Bal, kadınların futbola olan ilgisinin artmasına karşın, “futbol erkek sporudur” anlayışının Türkiye’de kadınları bu alandan uzaklaştırmaya neden olduğunu dile getiriyor.

“Bu yanlış değerlendirme ve yaklaşımlar, Türkiye’de kadın futbolunun ve futbolun içinde yer alabilecek kadın futbolcu, kadın seyirci, kadın yönetici, kadın hakem ve kadın antrenörlerin sayısının istenilen noktaya ulaşmasına engel olmuştur. Futbol erkek sporu değil, sadece bir spordur ve herkese açıktır.”

‘Futbol değil, rekabet seviliyor’

Türkiye’de futbolun değil, rekabetin sevildiğini söyleyen Bal, “Futbol sevilseydi çocuklar için sahalar yapılırdı. Tribünler dolar, yerel takımlar desteklenir ve kadın futbolu da ilgi görürdü” ifadelerini kullanıyor.

Bal, Türkiye’de lisanslı kadın futbolcu sayısının, erkek futbolcuların yüzde 10’una tekabül ettiğine dikkat çekerek bunun başlı başına bir problem olduğunu belirtiyor.

Kadınların etkin olarak toplumda yer almasını ve yapacakları sporda erkeklere özenmemesi gerektiğine vurgu yapan Bal, futbolun da cinsiyetçi bir alan olduğunu ve bunu kırmanın tek yolunun kadınların bu alanda daha fazla aktif olmasından geçtiğini söylüyor.

Bal, Amedspor Kadın Futbol Takımı’nın antrenörünün bir erkek olduğunu anımsatarak, “Bence takımın başına bir kadın antrenör gelmeli. Çünkü kadını en iyi kadın anlar” diyor.

Önyargıları yıkarak sahaya çıkan bir kadın

Dilan Bayoğlu da futbola heves eden her kadın gibi kendisinin de bir şekilde toplumun, arkadaşlarının, ailesinin önyargılarını yıkarak futbol sahasında yer alma şansı yarattığını anlatıyor.

“Futboldan ayrıldıktan sonra bir gün gelip kadına dair tüm düşünceleri değiştireceğiz dedik. Yanlış gördüğümüz her şeyi, erkek zihniyetini değiştirmeye geldik. Amedspor’da oynadığımız süreçte 2’nci lige yükseldikten sonra takımdan ayrıldık. Üniversiteye başladık. Bize yönetime dair bir teklif geldi. Biz de kadına karşı bakış açısını değiştirmek için geldik.”

Amaçlarının kadın bir antrenör ile çalışmak olduğunu belirten Baloğlu, “Amedspor Kadın Futbol Takımı, 1’inci Ligi 7’ncilik ile bitirdi. Durum sonlara doğru biraz kötü gitti ama ligde kalmayı başardılar. Bizim şu andaki amacımız bulabilirsek bir kadın antrenör ile çok daha iyi yerlere gelebilmek” diyor.

Previous post
SALT Beyoğlu Açık Sinema'da ücretsiz film gösterimleri
Next post
Doğa da tarih de yok ediliyor: Mardin Savur'a 7 mermer ve taş ocağı daha yolda