Ana SayfaEğitimAYM, Barış Akademisyenleri için verdiği ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı

AYM, Barış Akademisyenleri için verdiği ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı

HABER MERKEZİ – “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için cezalandırılan akademisyenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar veren AYM, kararının gerekçesini açıkladı.

Barış Akademisyenleri’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “örgüt propagandası”ndan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının gerekçesini açıkladı.

AYM’nin internet sitesinden paylaştığı gerekçede, “Bu bildirinin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün korumasından yararlanması gerektiği yönündeki yorumları Anayasa Mahkemesinin bildiride yer alan düşünceleri paylaştığı veya desteklediği anlamına gelmez” denildi.

“Bir ifade ya da açıklamanın ifade özgürlüğü kapsamında kalıp kalmadığı değerlendirilirken söz konusu ifadelerin doğru ya da rahatsız edici olup olmadıkları belirleyici olmaz. Bu noktada kullanılan sözlerin terör örgütünün şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmektedir.”

‘Ceza kovuşturmasına başvurulmamalıdır’

Devlete yönelik eleştirinin sınırlarının, bireylere yöneltilen eleştirilere göre çok daha geniş olduğunda bir tereddüt bulunmadığı vurgulanan gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

“Kamu gücünü kullanan organlar, devlet politikalarına yönelik eleştirilere cevap verilmesi hususunda ülkedeki herkesten daha fazla imkana sahiptir.  Özellikle son derece saçma ve ilgisiz bile görünse muhaliflerin haksız saldırı ve eleştirilerine farklı yollardan cevap verme imkanının olduğu durumlarda ceza kovuşturmasına başvurulmamalıdır.
“Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.”

Gerekçenin tamamına buradan bakabilirsiniz.

AYM’den Barış Akademisyenleri için ‘hak ihlali’ kararı

‘1071’ akademisyenden AYM’nin ifade özgürlüğü kararına karşı bildiri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İHD Kars Şube Başkanı Güldane Kılıç tutuklandı
Sonraki Haber
Cezaevinden çıkan Tuna Altınel: Ben tahliye edildim diye düzelen hiçbir şey yok