Ana SayfaÖzelBarış Akademisyenleri için yeni kampanya ve AYM’ye çağrı

Barış Akademisyenleri için yeni kampanya ve AYM’ye çağrı

HABER MERKEZİ – Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılanan akademisyenler için başlatılan yeni kampanyada Anayasa Mahkemesi’ne “Davalar düşsün, ifade özgürlüğü kazansın” çağrısı yapılıyor.

Barış Akademisyenleri’nin yargılamaları sürerken, yargı süreci Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış durumda.

Halihazırda yargılanan 800’e yakın akademisyenin 204’ünün davaları sonuçlandı ve hepsine “örgüt propagandası” veya “örgüte yardım” suçlamasıyla mahkumiyet kararı verildi. Cezaların 36’sında ise erteleme uygulanmadı.

Cezası istinaf kararıyla kesinleşen Prof. Dr. Füsun Üstel ve yine imzacı akademisyenlerden Doç. Dr. Tuna Altınel halen cezaevinde.

Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Yargı süreci devam ederken Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim tarafından başlatılan yeni bir kampanya ile AYM’ye çağrı yapılıyor.

Akademisyenler ve destekçileri için açılan yüzlerce dava düşsün, İfade Özgürlüğü kazansın” başlıklı kampanyada, davanın geçmişi ve seyri anlatılıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ve özgürlüklerin ceza tehdidi ile baskı altında tutulmasının önüne geçme görevi” olduğu hatırlatılırken, “Yüksek Mahkeme, akademisyenlerin başvurusunu derhal karara bağlamalı; akademisyenleri ve destekçilerini adliye koridorlarında yalnızlaştırmaya çalışan, tek tipleştirilmiş iddianamelerle, tek tip mahkûmiyet kararlarıyla karşı karşıya bırakan hukuksuzluklara son vermelidir” deniliyor.

Kampanya metninde, “İfade özgürlüğü ve akademik özgürlük ihlalleri ile sonuçlanan adli ve idari süreçlerin son bulması, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayacak adımların atılması için AYM’yi derhal harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadesi yer alıyor.

Kampanyaya şu ana dek 500’e yakın kişi imza attı.

Barış İçin Akademisyenler bildirisi ve yargılamalar

Diyarbakır Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere bölge illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 2016 yılının Ocak ayında bir grup akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imzalı bu bildiriyi imzalayan 89 üniversiteden 1128 bilim insanı, şiddetin son bulması ve barış çağrısı yaptı.

Yurtdışından katılan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerle birlikte kısa sürede imzacı sayısı 2212’ye ulaştı.

Hemen ardından, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri hedef göstererek yargıyı ve rektörleri göreve davet etmesiyle haklarında idari ve adli soruşturmalar başlatıldı.

İmzacılar adına bildiriyi kamuoyuyla paylaşan dört bilim insanı tutuklandı.

Akademisyenler OHAL KHK’larıyla ihraç edildi, işten çıkarıldı veya istifa ve emekliliğe zorlandı. Akademisyenler, haklarında ayrı ayrı açılan yüzlerce davada ayrı ayrı mahkemelerde yargılanmaya başladı.

Bu arada akademisyenlere destek olmak için Kuşadası’nda 46 kişi savcılığa dilekçe verince haklarında dava açıldı.

Aynı bildiriyi Adliyeler önünde okuyarak savcılara kendilerini ihbar eden İstanbul’da 17, Ankara’da 12, İzmir’de 82 kişi hakkında da ayrı ayrı mahkemelerde ayrı ayrı davalar açıldı.

Bildiri nedeniyle suçlanan akademisyenler hakkındaki yargılama süreci ayrı ayrı mahkemelerde açılan bir sürü davaya bölündü.

17 Temmuz 2019 itibariyle 58 ayrı mahkemede yargılanan 784 akademisyenin 204’ünün davaları sonuçlandı.

Hepsinde “örgüt propagandası” veya “örgüte yardım” suçlamasıyla mahkumiyet kararı verildi. Cezaların 36’sında erteleme uygulanmadı.

Akademisyenlerden Füsun Üstel ve Tuna Altınel halen cezaevinde tutuluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ebola salgını: Demokratik Kongo'da acil durum ilanı
Sonraki Haber
Japonya'da animasyon stüdyosunda kundaklama: En az 24 kişi yaşamını yitirdi