Ana SayfaBilim ve TeknolojiBilim insanlarından İstanbul’da deprem uyarısı

Bilim insanlarından İstanbul’da deprem uyarısı

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, Marmara Denizi’nde önemli tektonik gerginlikler nedeniyle büyük bir deprem meydana gelebileceğine dikkat çekti, olası depremin büyüklüğünün 7.1-7.4 aralığında olabileceğini söyledi.

Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde bulunan Marmara Denizi’nde beklenen depreme ilişkin bilim insanlarından uyarı geldi.

Almanya’nın Kiel şehrinde bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi Dietrich Lange, Marmara Denizi’nde büyük bir deprem olabileceğini söylüyor.

Nature Communications dergisine konuyla ilgili bir makale yazan Lange, Marmara Denizi’nde büyük tektonik gerginlik olduğunu belirterek, “Bu, 7.1-7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi için yeterli” diyor.

Depremin zamanı için tahmin yok

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’dan bilim insanları, 2 buçuk yıl boyunca GEOMAR’ın geliştirdiği ölçüm sistemi GeoSEA ile Marmara Denizi’nin 800 metre altında ölçümler yaptı.

GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp, “Bu gerginlik bir deprem sırasında çözülürse fay hattı dört metreden fazla hareket eder” dedi.

Kopp, olası bir depremin büyük bir yıkıma neden olacak Tsunami dalgasına yol açacağını ise düşünmediğini ifade etti.

Bilim insanları olası bir depremin zamanı hakkında da bir tahminde bulunmazken, böyle bir değerlendirme ile bir paniğe yol açmak istemediklerini özellikle vurguladı.

Açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihindeki deprem gibi, olası yeni bir sarsıntının Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde ağır sonuçlara yol açabileceği de ifade edildi.

17 Ağustos depreminde resmi rakamlara göre 17 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu: SETA, raporu Saray'ın talimatıyla hazırladı
Sonraki Haber
CHP, HDP ve MHP'li vekiller hakkında fezleke