Ana SayfaPolitikaBuldan’dan İstanbul Sözleşmesi mesajı: Asla geri adım atmayacağız

Buldan’dan İstanbul Sözleşmesi mesajı: Asla geri adım atmayacağız

HABER MERKEZİ – Meclis’te konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Sözleşmesi’nin kadın kazanımlarının bir sonucu olduğunu belirterek ekledi: “Şimdi bu kazanımı ortadan kaldırmak için zemin yaratmaya çalışıyorlar. Ancak başaramayacaklar. Erkek aklınızla kadınların işine burnunuzu sokmayın.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu.

Gruba ülkenin farklı kentlerinden gelerek katılan kadınlar kadına dönük şiddete dikkat çekmek amacıyla mor şal ile siyah- mor kurdele taktı.

Buldan, geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın, “İstanbul Sözleşmesi aileyi çökertiyor, feshedilmelidir” sözleri üzerine başlayan tartışmaya değindi.

Söz konusu sözleşmenin kadın mücadelesi sonucu kazanılan bir hak olduğunu belirten Buldan, “Şimdi bu kazanımı ortadan kaldırmak için zemin yaratmaya çalışıyorlar, tartıştırıyorlar. Ancak başaramayacaklar, kadınlar bu sözleşmeden asla geri adım atmayacaktır” dedi.

“Kadınlar olarak İstanbul’u 23 Haziran’da nasıl kurtardıysak, İstanbul Sözleşmesi’ni de aynı kararlılıkla sahipleneceğiz ve asla gasp ettirmeyeceğiz. Erkek aklınızla kadınların işine burnunuzu sokmayın. Bize ayak bağı olmayın!”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kadın üniversitesi kuracağız” sözlerini hatırlatan Buldan, şunları söyledi:

“İlla bir üniversite kuracaksanız kadın üniversitesi değil, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda eğitim verecek bir üniversite kurun. Bu eğitime de öncelikle ülkeyi yöneten siyasi kadrolarınızı, yargı ve güvenlik bürokrasisini dâhil edin. Onlara eğitim şart çünkü!”

‘Sizin hassasiyetiniz ölüm ve şiddet getirdi’

“Kadın sorunları önceliklerim” diyen Erdoğan’a seslenen Buldan, “Geçtiğimiz Haziran 40 kadın katledildi. Son 6 ayda katledilen kadın sayısı 214. Son 13 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında tam 10 kat artış oldu! Sizin hassasiyetleriniz ölüm ve şiddet getirdi” diye konuştu.

Buldan, kadına yönelik şiddetin hükümet politikalarından bağımsız olmadığını kaydetti.

“Mesaisi 24 saat bitmeyen kadınlar toplumun en yoksul kesimidir. Kadınlar için işsizlik, yoksulluk demek, şiddete karşı korunmasız kalmak demek. Kadınları işsiz bırakan sistem kadına yönelik şiddete zemin oluşturmaktadır. Bu iktidarın yürüttüğü bilinçli bir politikadır.”

Kadınlara çağrı: Bu işi erkeklere bırakmayalım

Tüm kadınlara birlikte mücadele çağrısı yapan Buldan, şu ifadeleri kullandı:

“Amed’deki kadınlar, İstanbul’daki kadınlarla; Van’daki kadınlar Antalya’daki kadınlarla omuz omuza verdi. Kadın ittifakını kurduk, umut olduk. Şimdi bu ittifakı bu toprakların barışı için, demokrasisi için sürdürme, büyütme; faşizmi bitirme zamanıdır.
Hayalini kurduğumuz barışa kavuşmak için, özgürce ve eşit koşullarda birlikte yaşamak için bir toplum sözleşmesine ihtiyacımız var. Kadınlar olarak bu sürecin öncüsü olacağız. Kadının fikrinin olmadığı bir anayasa demokratik olamaz. Gelin bu işi erkeklere bırakmayalım.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siverek'te katliam: AKP'li eski vekil Zülfikar İzol'un oğlu da tutuklandı
Sonraki Haber
10 yılda 83 bin 557 futbol sahası büyüklüğünde orman yandı