Ana SayfaDünyaCarola Rackete: Benim davam mültecilerin sorunlarını gölgede bırakmamalı

Carola Rackete: Benim davam mültecilerin sorunlarını gölgede bırakmamalı

HABER MERKEZİ – Akdeniz’de kurtardığı mültecilerle İtalya’nın bir limanına “izinsiz” olarak yanaşması nedeniyle hakkında dava açılan Sea-Watch 3 gemisi kaptanı Carola Rackete, kendi davasının mültecilerin sorunlarını gölgede bırakmamasını istedi.

Libya’dan yola çıkan 53 mülteciyi kurtardıktan sonra 2 hafta boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt alamayan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete, sonunda 27 Haziran Cumartesi günü “izinsiz” olarak İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşmıştı.

31 yaşındaki Almanya vatandaşı kaptan Rackete, “savaş gemisine direniş ya da şiddet eyleminde bulunma” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Rackete için, “Hayat kurtarmak suç değildir” sloganı ve #FreeCarolaRackete etiketiyle sosyal medya üzerinden uluslararası dayanışma kampanyası başlatılmıştı.

Ev hapsinde tutulan Rackete, 2 Temmuz’da çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

Ancak Rackete hakkında “yasa dışı göçe yardım etme” soruşturması ise sürüyor.

Carola Rackete, kendi davasının mültecilerin sorunlarını gölgede bırakmamasını istedi.

Rackete, bu açıklamayı aldığı ölüm ve taciz tehditlerinin ardından gizlendiği İtalya’nın Sicilya Adası’ndan yaptı.

Kaptan kadın, kendi çalıştığı sivil toplum kuruluşu Sea Watch’a verdiği mülakatta, “Şahsıma büyük teveccüh gösteriliyor. Ancak Akdeniz’deki durum daha önce olduğu gibi aynen devam ediyor” ifadesini kullanarak mültecilerin sorunlarına dikkat çekti.

“Her gün Libya kıyılarından ayrılan tekneler var. Devam eden iç savaşlardan kaçan mülteciler… Kaçırılıyorlar, işkence görüyorlar ve köle olarak satılıyorlar.”

Rackete’nin, İtalya’da 2 ila 10 yıl hapis ve 50 bin euro para cezası alma riski bulunuyor.

Öte yandan İtalya merkezli Mediterranea Saving Humans ile Almanya merkezli Sea-Eye isimli sivil toplum örgütleri, hafta içinde Akdeniz’de kurtardıkları mültecileri Avrupa’ya getirdikleri gerekçesiyle benzer cezalarla karşı karşıya.

Bu duruma da dikkat çeken Rackete, “İstediğimiz şey çok açık. Alıkonulan, gözaltına alınan tüm sivil kurtarma gemileri bırakılsın ve hayat kurtarmak bir kez daha mümkün olsun” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yunanistan'da fırtına: İkisi çocuk altı kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Altı yıl önce öldürülen Ali İsmail Korkmaz anıldı