Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu AB yaptırımları için ‘Ciddiye almaya gerek yok’ dedi

Çavuşoğlu AB yaptırımları için ‘Ciddiye almaya gerek yok’ dedi

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı yaptırım kararı almasını değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Çok da ciddiye almaya gerek yok” dedi. AB’nin sondaj faaliyetlerini sonlandırma çağrısına ise Çavuşoğlu’nun yanıtı ‘faaliyetlerimizi artıracağız’ şeklinde oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Ankara’ya yönelik aldığı yaptırım kararı için açıklamalarda bulundu.

Kararın “Rum kesimini tatmin etmek için” alındığını savunan Çavuşoğlu, “Çok da ciddiye almaya gerek yok” dedi.

Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin sondaj çalışmalarını artıracağını da belirten Çavuşoğlu, “Eğer Türkiye’ye yönelik böyle karalar alırsanız, faaliyetlerimizi artıracağız, 4. gemiyi de en kısa zamanda göndereceğiz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rum kesimi AB’yi arkasına almasın, paylaşım için Rum kesiminin muhatabı KKTC’dir. Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar. Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye yedirmeyiz, ne AB’ye ne de başka ülkeye.”

AB’nin yaptırım kararına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı da söz konusu kararların “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını etkilemeyeceği” belirtmişti.

Kuzey Kıbrıs: Kabul edilemez bir durum

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ise Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı yaptırım kararı almasına, “Sorunun çözümüne katkı koymayan, adil olmayan, kabul edilemez bir durumdur” diyerek tepki gösterdi.

Burcu yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bütün ısrarlı uyarılarımıza rağmen, hidrokarbon faaliyetlerini tek yanlı olarak sürdürmeye devam edince, Kıbrıs Türk tarafına ve Türkiye’ye aynı şeyi yapmaktan başka bir seçenek bırakmamıştır.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerginliği düşürmek için Güney Kıbrıs hükümetine sondaj çalışmalarında ortak komite kurma önerisi yaptığını hatırlatan Burcu, “Önerilerimiz henüz karşı tarafın değerlendirmesine açık bir durumdayken, beklentimiz AB’nin Rum Yönetimine bu önerilerimizi ciddiyetle ele alıp değerlendirmesini telkin etmesi yönündeydi. Bunu yapmayıp tam tersi olarak AB’nin Türkiye’ye karşı bazı yaptırım kararları alması sorunun çözümüne katkı koymayan, adil olmayan, kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Burcu, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Bölgemizdeki gerginliğin azaltılmasına ve tıkanıklıkların aşılmasına yönelik arayışlar için çıkış yolu, cezalandırmaktan değil, diyaloğa dayalı hakkaniyetli bir işbirliğinden geçmektedir.”

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı: Ekonomiyi daha da kötüleştirecek 4 kritik başlık var


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TÜİK verileri: İstihdam düşüyor, işsizlik oranı yüzde 13
Sonraki Haber
6 ayda 53 bin 420 esnaf iflas etti