Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan ABD’ye: Blöf değil, gerekirse İncirlik konusunda adım atarız

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye: Blöf değil, gerekirse İncirlik konusunda adım atarız

HABER MERKEZİ – ABD ile yaşanan F-35 krizi hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın yaptırımları engelleyebileceğini, hiçbir ortağın Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını desteklemediğini söyledi. Çavuşoğlu, “F-35 vermezlerse başka alternatiflere yöneliriz, İncirlik konusunda gerekirse adım atarız” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 Hava savunma sistemi ve F-35 savaş uçakları krizi hakkında açıklamalarda bulundu.

TGRT Haber’de konuşan Çavuşoğlu, S-400’ün “barışı korumak için alınan bir sistem” olduğunu savundu.

ABD ile yaşanan F-35 krizi hakkında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemediğini ifade etti, kendilerinin de yaptırım beklemediğini belirtti.

Çavuşoğlu, “İki ülke arasındaki sorunları çözmek için diplomasinin çalışması lazım. Bunun dışında gizli bir anlaşmaya gerek yok” diye konuştu.

“F-35 programından çıkarılmadık. Diğer ortaklara baktığımızda Türkiye’nin bu projeden çıkarılmasına karşılar. Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor.
“ABD’deki farklı sesler azaldı, Trump yaptırım uygulamak istemiyor. Trump yaptırımları engelleyebilir, uygulamayabilir. Beklentimiz bu. Bunu Cumhurbaşkanımız Erdoğan iletti. Trump verdiği sözleri tutan birisi.”

Türkiye’nin F-35’i alamaması durumunda ‘kendi uçağını yapana kadar diğer seçenekleri değerlendirebileceğini’ de söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Amerika ile ilişkilerimizi gerçekçi bir zeminde sürdürmek isteriz. Ama Amerika bize hasmane tutum sergilerse karşı adım atarız. Bu bir tehdit değil, blöf de değil. İncirlik konusunda da gerekirse adım atarız.”

NATO açıklaması

Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması ve eksen kayma tartışmaları hakkında da açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması mümkün değil” diyen Dışişleri Bakanı, “Eksen kayması tartışmalarına ben gülüyorum. Türkiye’nin tek boyutlu bir politika mı izlemesi gerekiyor? Türkiye’nin AB’nin kapısında başka hiçbir yere gitmeden 50 yıl daha beklemesi mi gerekiyor?” diye sordu.


Pentagon, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya aldı

ABD’nin F-35 kararına Ankara’dan tepki ve çağrı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ceren Damar'ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet istendi
Sonraki Haber
12 kişi ölmüştü: Adana'da metil alkol operasyonunda 54 gözaltı